Το star-system που απειλει την Εκκλησια: Υπαρχουν κι αλλοι Κονανοι


Του Δημήτρη Σωτηρόπουλου

Από χθες, πιστοί και όχι μόνο ασχολούνται με την περίπτωση του (πρώην) πατέρα Ανδρέα Κονάνου, ο οποίος αποφάσισε να πετάξει τα ράσα και το σχήμα του Αρχιμανδρίτη. Πριν προχωρήσω σε μερικές δυσάρεστες για όλους μας διαπιστώσεις, έχω μια απορία: Από πότε τέτοιες αποφάσεις παίρνονται και εκτελούνται μέσω social media; Έχουν τόσο «εξελιχθεί» τα πράγματα στην εποχή μας ή απλά κάποιοι δεν...κρατιούνται στο κυνήγι των likes; Γιατί είναι άλλο πράγμα να αποχωρείς από την ιερωσύνη κι άλλο να το διατυμπανίζεις θριαμβευτικά, φορώντας λευκό πουκάμισο με υποννοούμενο «να, κοιτάξτε με πόσο ελεύθερος είμαι τώρα που ξεφορτώθηκα τη...μαυρίλα του ράσου»!

Θλίψη, λοιπόν, για πολλούς από αυτό το γεγονός. Δικαίωμά του και καλά έκανε, λένε οι (πολυπληθείς) υποστηρικτές του. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος παπάς για να μιλάει και να γράφει ωραία, λένε άλλοι. Ποιοι είστε εσείς για να κατακρίνετε τον Ανδρέα, καταλήγει το ιδιότυπο...fan-club Κονάνου!

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η περίπτωση του κυρίου αυτού, δεν είναι η μοναδική που υπάρχει. Αλλοίμονο, υπάρχουν πολλοί ακόμα...Κονάνοι! Ρασοφόροι που τους βλέπεις, τους διαβάζεις, τους ακούς κι αναρωτιέσαι αν αυτοί είναι Ιερείς ή απλά λαϊκοί που «έτυχε» να φοράνε ράσα!

Τι εννοώ; Αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά δεν θέλουμε να παραδεχτούμε: Εντός της Εκκλησίας, υπάρχει ένα παγιωμένο, πλέον, star-system ! Αστέρια, διασημότητες, γκουρού με χιλιάδες πιστούς οπαδούς που κρέμονται από τα χείλη και το πληκτρολόγιό τους!

Αυτοί, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

- Οι starlets, δηλαδή οι νέοι αστέρες που διαγκωνίζονται να αποκτήσουν οπαδούς και να φτάσουν τη δόξα των «μεγάλων ονομάτων»: Πρόκειται για Αρχιμανδρίτες, Ιερωμένους, Μητροπολίτες που επιδεικνύουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα στα social media, εκφωνούν βαρύγδουπες ομιλίες ενίοτε ωρυόμενοι από...ιερά αγανάκτηση, καλούν συνεχώς κάμερες κι εκδίδουν δελτία τύπου για τις δραστηριότητές τους (δηλαδή συναντήσεις με πολιτικάντηδες για «απορρόφηση» κονδυλίων ΕΣΠΑ και άλλες μπίζνες).

- Οι stars, δηλαδή όσοι είναι μεν καταξιωμένοι στο «εκκλησιαστικό lifestyle», αλλά αγωνίζονται να ανέβουν ακόμα ψηλότερα και να γίνουν...βεντέτες. Προφητολαγνεία, συνωμοσιολογία, άκρατη μπουρδολογία, αγαπολογία, ακόμα και σεξουαλικές προτροπές (!!!) συνθέτουν την κατηγορία αυτή που συνήθως υποστηρίζεται (με το αζημίωτο) από τα «πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων» που υπερπροβάλλουν με εκατοντάδες φωτογραφίες τα χρυσοποίκιλτα άμφιά τους, τις «λαμπρές» πανηγύρεις και τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα, αδιάφορο αν έχουν σαν φόντο άδειες καρέκλες στους Ναούς. Φτάνει οι πόζες να βγαίνουν καλές.

- Οι superstars, κατηγορία στην οποία ανήκει ο Κονάνος. Καταξιωμένοι πλέον αστέρες, για τους οποίους «σφάζονται» οι Ενορίες ποια θα τους πρωτοκαλέσει για ομιλία. Best-sellers εκδοτικών οίκων, εκατοντάδες χιλιάδες followers στα social media. Παπάδες που καταπιάνονται επί παντός επιστητού, Αρχιμανδρίτες που δέχονται ύποπτα κολακευτικά σχόλια για την ομορφιά τους από γυναίκες και άνδρες, Αγιορείτες μοναχοί «αρχιμάγειρες» που είναι γκεστ - σταρ σε εστιατόρια γκουρμέ, άλλοι Αγιορείτες που δεν μαζεύονται στα Μοναστήρια τους, αλλά γυρνάνε συνεχώς έξω για ομιλίες και δημόσιες σχέσεις, Μητροπολίτες που βγαίνουν συνεχώς στα κανάλια ορεγόμενοι αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Όλοι οι παραπάνω, όχι απλά δεν φέρνουν τον κόσμο κοντά στην Εκκλησία, όπως ισχυρίζονται, αλλά αντίθετα διώχνουν τους πιστούς και δημιουργούν μια προτεσταντικού τύπου αίρεση που βασίζεται στα ωραία λογάκια και τα τραγουδάκια, αλλά όχι στον Σταυρό του Χριστού.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, όμως σταματώ εδώ. Δυστυχώς, ο πειρασμός της ματαιοδοξίας και της μεγαλομανίας είναι πολύ ισχυρός για όλους μας, πόσο μάλλον για τους ρασοφόρους. Εκείνο που χρειάζεται, ειδικά στην εποχή μας, δεν είναι ένα star-system κληρικών, αλλά να βρίσκεται στο κέντρο ο Χριστός και μόνον Αυτός!

Υ.Γ. Θερμή παράκληση σε όσους ιερωμένους χρησιμοποιούν κατά κόρον τα social media: Μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να τα κλείσετε ή έστω να περιορίσετε δραστικά τη χρήση τους; Εκτός ότι αυτά είναι η κατάντια και παρακμή της κοινωνίας μας, είναι για όλους μας απίστευτο χάσιμο χρόνου. Πώς θα αφοσιωθεί στο ποίμνιό του ένας παπάς, αν ξημεροβραδιάζεται στο Faceook; Πώς θα αφιερωθεί στη μετάνοιά του ένας καλόγερος, αν το μυαλό του είναι τι θα δημοσιεύσει στο Instagram; Για να μη μιλήσουμε για τις περίεργες πόζες ορισμένων και τις διαχύσεις τους με αμφιλεγόμενα πρόσωπα που κατασκανδαλίζουν τους πάντες. ΚΛΕΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ» και βγείτε στην κοινωνία.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος26/8/20, 11:12 π.μ.

    Συμφωνω με ολα και οι πιστοι να ειναι πιο προσεκτικοι και να μην ψαχνουν την σωτηρια τους στα ιντερνετ, αλλα στους ναους στα Ιερα μυστηρια και στην προσευχη.Ο Θεος να μας φωτιζει ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/8/20, 11:17 π.μ.

    Συμφωνω με ολα και οι πιστοι να ειναι πιο προσεκτικοι και να μην ψαχνουν την σωτηρια τους στο ιντερνετ,αλλα μεσα στους ναους στα Ιερα μυστηρια και στην προσευχη.Ο Θεος να μας φωτιζει ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι star δεν ασχολούνται με τα social media. Έχουν άτομα που τους βγάζουν φωτογραφίες, τραβάνε βίντεο, που μετατρέπουν τις ομιλίες σε κείμενο, φτιάχνουν αφίσες και διαφημιστικά, ενημερώνουν τα social media, και τέλος έχουν άτομα που ασχολούνται με το μπλοκάρισμα και διαγραφή των ενοχλητικών ατόμων που κάνουν αρνητικά σχόλια, πχ το Facebook του Κονάνος, έχει 90% θετικά σχόλια ενώ οι άλλες "θρησκευτικές" σελίδες για την ίδια δημοσίευση έχουν 90% αρνητικά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε απόλυτο δίκιο. Σίγουρα, ο Κονάνος δεν ασχολείται μόνος του με τέτοιο όγκο σχολίων, φωτογραφιών, βίντεο και δημοσιεύσεων. Έχουν άλλους πίσω. Πάντως, για να είμαι δίκαιος, σε αρνητικό (όχι υβριστικό) σχόλιο που του έγραψα κάτω από την ανάρτηση της παραίτησής του, δεν το διέγραψε.

      Διαγραφή

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20