Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΛΟΥΚΑΣ ΝΟΤΑΡΑΣ,Ο ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ,ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ,ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΩΜΑΛΕΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ ΜΩΑΜΕΘ!

Πιθανόν να μην γνωρίζετε το συγκεκριμένο τραγικό πρόσωπο των δραματικών γεγονότων του 1453,όμως σίγουρα έχετε δει κάπου τα παρακάτω:

«Κρειττότερον έστιν ειδέναι εν μέσῃ τη Πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν».

Ο Λουκάς Νοταράς ανήκε στα ηγετικά στελέχη των λεγόμενων Ανθενωτικών,δηλαδή εκείνων που ΟΡΘΑ εναντιώνονταν στην οποιαδήποτε προσέγγιση,πόσο μάλλον "Ένωση" με τους αδίστακτους σφαγείς και αντιχριστιανούς Παπικούς:Η παραπάνω φράση που του αποδίδεται,εκφράζει την απελπισία που είχε εκείνος και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Κωνσταντινούπολης,ενθυμούμενοι ΤΙΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ" ΛΑΤΙΝΩΝ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ 1204.

Διαβάστε μια λεπτομερή περιγραφή των "κατορθωμάτων" των Σταυροφόρων,εδώ.

Κατηγορούν λοιπόν πολλοί τον Λουκά Νοταρά ως "προδότη",που τάχα "τιμωρήθηκε για τον φιλοτουρκισμό του,αφού οι ίδιοι οι Τούρκοι που...ήθελε τον σκότωσαν όταν μπήκαν στην Πόλη"!

Εκείνο που αποφεύγουν να μας πουν,είναι ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ!Διαβάζουμε:


Πέντε μέρες μετά την Άλωση σε ένα συμπόσιο κάποιος ενημέρωσε τον Μωάμεθ ότι ο δεκατετράχρονος γιος του Νοταρά, ήταν ένα παιδί με εξαιρετική ομορφιά, έστειλε έναν ευνούχο στο σπίτι του μέγα Δούκα απαιτώντας το παιδί να του σταλεί για την ευχαρίστησή του. Ο Νοταράς του οποίου οι δύο μεγαλύτεροι γιοι είχαν σκοτωθεί μαχόμενοι, αρνήθηκε να θυσιάσει το παιδί σε μια τέτοια τύχη. Στη συνέχεια στάθηκε η Αστυνομία να φέρει το Νοταρά με το γιο του και τον νεαρό γαμπρό του, το γιο του Μεγάλου Δομέστιχου Ανδρόνικου Κατακουζηνού, ενώπιον του σουλτάνου. Όταν ο Νοταράς εξακολούθησε να αψηφά το σουλτάνο δόθηκαν διαταγές να αποκεφαλιστούν επιτόπου ο ίδιος και τα δύο αγόρια. Ο Νοταράς ζήτησε απλά να εκτελεστούν πριν από εκείνον, μήπως το θέαμα του θανάτου του τα έκανε να λιποψυχήσουν. Όταν χάθηκαν και τα δύο, ξεσκέπασε το λαιμό του στον δήμιο.

Να λοιπόν αυτό που...ξεχνάνε να μας πουν ορισμένοι επιτήδειοι για τον Νοταρά:Πως δηλαδή,οι Τούρκοι τον εκτέλεσαν μαζί με τους δυο γιους του επειδή ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΝΩΜΑΛΕΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ ΜΩΑΜΕΘ!

Διαβάζουμε στην "Εστία":


Λουκάς Νοταράς και Ανθενωτικοί
Κατά της υποταγής εις τον Πάπαν, αλλά όχι φιλότουρκοι

Παναγιώτου Γ. Νικολόπουλου,
Ομ. Καθηγητού τού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντού της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ε.τ.

ΕΙΣ ΤΟ ΤΟΣΟΝ σημαντικόν άρθρον τού κ. Β. Α. Κοκκίνου(«Εστία» 2.6.2006) παρεισέφρησεν, ως μη ώφειλε, μία παρένθεντος φράσις, όχι μόνον μη ανταποκρινομένη εις τα πράγματα, αλλά και άδικος: «Και βέβαια σήμερα οι Τούρκοι δε έχουν συμμάχους Νοταράδες και φανατικούς ανθενωτικούς κληρικούς».

Αλλά τα πράγματα δεν έχουν έτσι.

Ο ιστορικός Δούκας καταγράφει φράσιν, την οποίαν είπεν ο Μεγαδούξ Λουκάς Νοταράς: «κρειττότερον έστιν ειδέναι εν μέσῃ τη Πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν».

Όμως ο ίδιος Δούκας καταγράφει τις άοκνες προσπάθειες τού Νοταρά για την άμυναν της Πόλεως, την συμμετοχήν του εις τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ο Κωνσταντίνος με την επιμέλειαν του Μεγαδούκα Λουκά Νοταρά είχε φροντίσει την επισκευήν των τειχών και είχεν εξασφαλίσει αρκετά εφόδια. Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις τού Μωάμεθ αντιμετωπίζοντο νικηφόρα. Οι ζημίες πού προκαλούσε το πυροβόλον επεσκευάζοντο την ακόλουθη νύκτα κι έτσι οι βομβαρδισμοί έμεναν χωρίς αποτέλεσμα. Με προσπάθειες μεταλλωρύχων ο Μωάμεθ κατώρθωσε να σκάπτη υπονόμους, αλλά με τις ενέργειες τού Λουκά Νοταρά, πού κατέφυγε στις υπηρεσίες του μηχανικού Γιοχάννες Γκραντ, κατεσκευάζοντο ανθυπόνομοι πού εξουδετέρωναν τις προσπάθειες τού Σουλτάνου να διεισδύση υπογείως εις την Πόλιν, εφ όσον δεν κατώρθωνε να την κατακτήση από τα τείχη.

Ο ίδιος ο Λουκάς Νοταράς, ηγούμενος σώματος πεντακοσίων (500) ανδρών, «εν τη Πόλει περιεπόλευε, θαρρύνων απανταχού τούς στρατιώτας και στοχαζόμενος τας βίγλας και ερευνών τους παραλειπομένους». Κατά δε την διάρκειαν τού αγώνος ο Μεγαδούξ είχε την ευθύνην επί πλέον της βασιλικής πύλης και με ένα εφεδρικόν σώμα ευρίσκετο κοντά και οπίσω των χερσαίων τειχών.

Μετά την Άλωσιν της Πόλεως, ο Λουκάς Νοταράς θα έχη το θάρρος να ειπή εις τον Μωάμεθ: «Κύριε, ουκ είχομεν τόσην ημείς εξουσίαν τού διδόναι σε την Πόλιν, ουδέ βασιλεύς αυτός».
Απάντησις, η οποία παραπέμπει εις την ανάλογον απάντησιν του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: «ούτ’ εμόν εστιν ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτῃ».
Μετ ολίγας ημέρας, με τον έφηβον υιόν του και τον γαμβρόν του Κατακουζηνόν θα καταστούν οι πρώτοι Νεομάρτυρες. Διότι δεν θα υποταχθούν εις τις ορέξεις τού Μωάμεθ.
Και αυτά τα καταγράφει ο φιλενωτικός Δούκας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, κυριαρχεί ακόμη η άποψις, ότι ο Λουκάς Νοταράς ήταν φιλότουρκος, καθώς και άλλαι εναντίον του κατηγορίαι. Τούτο οφείλεται στην εξιστόρησιν της επ’ ονόματι τού Σφραντζή νόθου ιστορίας (Chronicon majus), ο οποίος δεν φείδεται λοιδοριών κατά τού αντιπάλου του εις την Βυζαντινήν Διοίκησιν. Τόση είναι η εκδικητικότης του, ώστε ούτε καν αναφέρη το μαρτύριον τού Νοταρά.

Ο γνήσιος Σφραντζής (Chronicon minus) βεβαίως δεν παρέχει αυτήν την μομφήν. Δυστυχώς αυτή η άποψις τού νόθου Σφραντζή επεβίωσε —άλλωστε εξυπηρετεί ωρισμένην ιδεολογίαν και πολιτικήν σκοπιμότητα— και μολύνει και την πολιτείαν τού Λουκά Νοταρά και την θυσίαν του.
Αλλά και οι Ανθενωτικοί Μοναχοί και Κληρικοί επολέμησαν ομού μετά των λοιπών Ελλήνων Ενωτικών και των Λατίνων.
Ένα σώμα επτακοσίων ανδρών, εκ των οποίων οι περισσότεροι Μοναχοί, ευρίσκεται εις το κέντρον της Πόλεως ως εφεδρικόν σώμα υπό τούς Δημήτριον Κατακουζηνόν, τον γαμβρόν του Νικηφόρον Παλαιολόγον, τον ανεψιόν τού κατόπιν Πατριάρχου Γενναδίου Θεόδωρον Σοφιανόν. Κατά μήκος τμήματος των θαλασσίων τειχών είχαν τοποθετηθή Μοναχοί, οι οποίοι και απέκρουαν τις επιδρομές των Τούρκων.

Δεν υπήρξαν λοιπόν σύμμαχοι των Τούρκων ο Λουκάς Νοταράς και οι Ανθενωτικοί. Οι Ανθενωτικοί ήσαν κατά της υποταγής εις τον Πάπαν, αλλά δεν ήσαν φιλότουρκοι. Και κατά την περίοδον της Αλώσεως έμειναν εις την Πόλιν και την υπερήσπισαν κατά των Τούρκων και δεν εζήτησαν καταφύγιον αλλού. Γι’ αυτό παραμένει ο θαυμασμός μας και ο σεβασμός μας τόσον για την εμμονήν των εις την Ορθόδοξον Πίστιν, όσον και για το θάρρος και την θυσίαν πού επέδειξαν εις τον αγώνα για την σωτηρία της Πόλεως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου