Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι
ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων
ειδικά για τη μεγάλη αυτή εορτή.
Η μόνη διαφορά με τα άλλα
συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιός του στολισμός με λογής-λογής κεντήματα
(κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται!
Αυτά δε τα πλουμίδια δεν είναι τυχαία και επιπόλαια κεντίδια αλλά σεβαστά σχήματα που συμβολίζουν τον καημό και το όνειρο της ελληνικής αγροτιάς.
Ένα
κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού (από την ιστορία της σποράς)
ενώ άλλες παραστάσεις αλέτρι βόδια κλπ συμβολίζουν το αυτό. Στο άλλο
μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με «σωρό» ζύμης παρίσταται η
«στοίβα» (οι θημωνιές), πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η
προσδοκία, το όνειρο για το ερχόμενο Καλοκαίρι. Επίσης πολλές φορές
απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς
μια ιδιαίτερη σημασία που τονίζεται και στα κάλαντα:
«Σ΄ αυτό το σπίτι πού ΄ρθαμε πέτρα να μη ραΐσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρονιά να ζήσει»
Ασφαλώς
και δεν εννοείται ράγισμα πέτρας αλλά την απευχή του θανάτου που με
τους θρήνους και ολοφυρμούς μπορούν να κάνουν και «τις πέτρες να
ραΐσουν» γι΄ αυτό και αμέσως μετά η ευχή καμιά συμφορά κι ο νοικοκύρης
χίλια χρόνια να ζήσει.
Αυτό το ψωμί αφιερώνει η ελληνική
οικογένεια με ευλάβεια στη Γέννηση του Χριστού που θα στέρξει να
μεταβάλει τα «πλουμίδια» σε ευλογημένη πραγμάτωση.
Αυτή είναι και
η βάση της λατρευτικής ψυχολογίας από πανάρχαιους χρόνους της ελληνικής
φυλής που βεβαίως έχει προσαρμοστεί στη νεότερη Θρησκεία της.
Παραθέτω τη συνταγή που φτιάχνουμε στην οικογένεια για τα Χριστούγεννα αλλά και για τον ερχομό της νέας χρονιάς.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκάνισο
3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
λίγο σουσάμι
λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας
Εκτέλεση
Βράζουμε
το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη
ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη
μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και
σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια
ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως
χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό
μέρος να φουσκώσει.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το
αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη
μας και με λιγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα
οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή
αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε
προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Χρόνια πολλά! Καλά Χριστούγεννα...