Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η «δημοκρατική» λογική των κομμάτων

Γράφει ο Παναγιώτης Ζυγόπουλος, διαχειριστής istologia.gr  

Ένα πολύ καλό πρόσφατο παράδειγμα κομματικής λογικής είναι η διαγραφή του υποψηφίου με την παράταξη "ΚΟΙΝΩΝΙΑ", και μπλόγκερ, Δημήτρη Σωτηρόπουλου.

Τι είδαμε στην περίπτωση Σωτηρόπουλου; Η παράταξη με την οποία συμμετείχε ως υποψήφιος, "ενοχλήθηκε", κατά δήλωσή τους, από τα χαμηλά ποσοστά των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και αποφάσισε να αποσυρθεί από τις μελλοντικές εκλογές.

Η δράση του υποψηφίου, λόγω των γνώσεων ενός ανθρώπου που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο αρκετά χρόνια τώρα, του έδωσε τη δυνατότητα να επεκτείνει την προεκλογική του εκστρατεία και στο διαδίκτυο.

Το θέμα είναι οτι η συγκεκριμένη δραστηριότητα φαίνεται να ενόχλησε το κόμμα, το οποίο τελικά τον διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες, αποδεικνύοντας αυτό το οποίο έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν και επισημαίνουμε και σήμερα.

Τα κόμματα δεν επιθυμούν μέλη με ελευθερία έκφρασης. Το μόνο που έκανε ο Σωτηρόπουλος ήταν να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διέθετε προς όφελός του, όπως δικαιούται να το πράξει. Το δε προεκλογικό του βίντεο με τις δεκάδες χιλιάδες προβολές στο διαδίκτυο, μάλλον ενόχλησε, παρά ευχαρίστησε το κόμμα.

Η ξαφνική στροφή, με τις ανακοινώσεις "παραίτησης" του κόμματος από τις εκλογικές διαδικασίες, έγινε όχι γιατί τα ποσοστά του ήταν χαμηλά, αλλά διότι πρέπει να γίνει κομματικό ξεσκαρτάρισμα. Ν' αποκοπούν όσοι δεν ταιριάζουν στην κομματική τους λογική. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα. Όταν κάποιοι θεωρούνται ανεπιθύμητοι, τους εξαναγκάζουν σε παραίτηση. Έτσι εξηγείται και η "ανεξήγητη" συμπεριφορά-διάλυση της ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Δύο πράγματα κρατάμε από την περίπτωση Σωτηρόπουλου. Πρώτον, η επιβεβαίωση του επιπέδου της διαφθοράς των υποψηφίων πολιτικών. Υποκρίνονται τους σωτήρες της πατρίδας, ενώ δεν είναι παρά κοινοί πολιτικοί απατεώνες και λαοπλάνοι. Είτε πρόκειται για δεξιούς, είτε γι' αριστερούς. Οι συγκεκριμένοι είναι οι "θρησκευόμενοι". Είναι οι "Ορθόδοξοι" υποψήφιοι. Υποψήφιοι για όλα τα γούστα είναι και όχι ιδεολόγοι.

Δεν θέλουμε να κρίνουμε την Ορθόδοξη πίστη αυτών των ανθρώπων. Κρίνουμε μόνο αυτό που βλέπουμε. Και αυτό που είδαμε, είναι οτι η Ορθοδοξία, πήγε "περίπατο", μπροστά στις ανάγκες του κόμματος. Είδαμε το σκληρό κομματικό πρόσωπο των "θρησκευόμενων". Αν κάποιος επιθυμεί αποδείξεις για όσα λέμε, δεν έχει παρά να δει τη διένεξη μεταξύ "ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" και Σωτηρόπουλου. Ο εν λόγω υποψήφιος, λόγω της διαδικτυακής του δραστηριότητας, διεγράφη. Έτσι "ανταμείφθηκε" από την παράταξη για τη συμμετοχή του και την προσπάθειά του.

Την ίδια συμπεριφορά παρατηρούμε σε όλα τα μικρά κόμματα.

Δεν επιτρέπονται οι απόψεις στα κόμματα, πώς να το κάνουμε; Ο πρόεδρός του έχει το αλάθητο του Πάπα και όλοι οι άλλοι κάνουν "τουμπεκί". Αναγκάζουν τα μέλη τους να περιορίσουν τις απόψεις τους και τη πολιτική τους δράση, χάριν της κομματικής "σταθερότητας" και της κοινής πορείας που τους χαράζει η "πολιτική τους μοίρα". Για το κόμμα, η ελευθερία του ατόμου, θεωρείται "ατομικισμός".

Τα μέλη θυσιάζουν την ελευθερία τους, για να κερδίζουν σε πολιτική καριέρα και βουλευτικούς μισθούς. Αυτή την "προσφορά" προς την πατρίδα σχεδιάζουν οι υποψήφιοι ηγέτες μας στα κομματικά τους επιτελεία.

Το δεύτερο και κυριότερο συμπέρασμα, είναι οι δυνατότητες του διαδικτύου και το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Είναι το μόνο μέσο που μας επιτρέπει να εκφραστούμε ελεύθερα σε μία εποχή φτηνής ενημέρωσης και ανούσιας τηλεπληροφόρησης.

Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να επιτρέψει τις ελεύθερες φωνές να ακουστούν. Κανείς από δαύτους, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα επιτρέψει στον κόσμο να δει οτι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που σκέφτονται και ενεργούν με ελευθερία βούλησης.

Μία ευκαιρία "αντεπίθεσης" μας την προσφέρει το διαδίκτυο. Το μόνο μέσο στο οποίο μπορούμε να δημοσιεύουμε χωρίς να χρειάζεται να "εγκρίνει" κάποιος τις απόψεις μας, αν δηλαδή είναι πολιτικά ορθές, ή αν πλήττουν ή όχι συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου