Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

ΘΛΙΨΗ: Ο Ερντογαν μετετρεψε σε τζαμι και τη Μονη της Χωρας – Συνεχιζομενο χτυπημα των Τουρκων μετα την Αγια Σοφια – Αντιδρασεις απο Αθηνα και ΕΕ


Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζάμι και τη Μόνη της Χώρας ( Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα) η οποία ήταν μουσείο – Να επιστρέψει στον 21ο αιώνα καλεί την Τουρκία η Αθήνα μετά την ενέργεια της αυτή – Το γεγονός της μετατροπής σε τζαμί στηλίτευσε η Κομισιόν – Αντίδραση και από το Πατριαρχείο της Μόσχας

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει πέρσι τη μετατροπή του ιστορικού αυτού ναού με τα περίφημα ψηφιδωτά σε τζαμί, απόφαση η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε. Σήμερα το πρωί όμως δημοσιεύτηκε η απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας με την οποία πλέον ακόμη ένα θρησκευτικό βυζαντινό μνημείο γίνεται παιχνίδι των Τούρκων.

Υπενθυμίζεται πως το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σύμφωνη γνώμη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με απόφαση του στις 10 Ιουλίου 2020 αποφάσισε την αλλαγή καθεστώς στην Αγία Σοφία μετατρέποντάς την σε τζαμί, ενώ στις 24 του ίδιου μήνα οι Τούρκοι πραγματοποίησαν τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία στήνονταν ένα φασμαγορικό σόου.

Η Αθήνα καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον 21ο αιώνα

Την απόφαση της Τουρκία να μετατρέψει μετά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας σε τζαμί καυτηρίασε με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο τονίζει πως η απόφαση αυτή εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα, καθώς μετά την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας.

Τέλος, καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι απολύτως καταδικαστέα.

Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Στηλίτευσε την ενέργεια η Κομισιόν

Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα. Εικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε:

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις Ναμπίλα Μασράλι

Η πρώτη αντίδραση από το Πατριαρχείο Μόσχας

Αντίδραση είχαμε και από το Πατριαρχείο της Μόσχας όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του OPEN TV στο μεσημεριανό δελτίο. Το Πατριαρχείο της Μόσχας αντιδρά στη βέβηλη απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την ιστορική Μονή σε τζαμί.

«Είναι επώδυνο και εξαιρετικά θλιβερό να βλέπουμε από την τουρκική ηγεσία την περιφρόνηση προς την παγκόσμια κληρονομιά» ανέφερε ο π. Νικολάϊ Μπαλασόφ εκπρόσωπος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

Πέτσας: Διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη Μονή της Χώρας

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Κωνσταντινούπολης μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα ζήτημα που σταθμίζεται από όλους.

«Θα κάνουμε οποιαδήποτε διπλωματική και νομική ενέργεια για το ζήτημα αυτό.», επεσήμανε.

Πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είπε.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες με τις συμφωνίες της με Ιταλία και Αίγυπτο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας 

«Κίνηση με συμβολισμούς η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί»

Για το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας από μουσείο σε τζαμί μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας.
Ο κ. Λάβδας χαρακτήρισε την ενέργεια ως μια κίνηση με συμβολισμό στο πλαίσιο της αναθεωρητικής οθωμανικής στρατηγικής που ακολουθείται από την Τουρκία τον τελευταίο καιρό.

«Πρόκειται για άλλη μια κίνηση με συμβολισμό και ιστορική αναφορά στο πλαίσιο της αναθεωρητικής οθωμανικής στρατηγικής που ακολουθείται από την Τουρκία.

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας

Ιστορικά στοιχεία για τη Μονή της Χώρας

Η πρώιμη ιστορία της μονής δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η παράδοση που τη συνοδεύει τοποθετεί την ίδρυσή της τον 6ο αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά (7ος αι.).

Σήμερα έχει αποδειχθεί πως ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού Αλεξίου Α΄ Κομνηνού Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότερων κτισμάτων που χρονολογούνται τον 6ο και 9ο αιώνα. Υπέστη σοβαρή φθορά, πιθανώς εξαιτίας σεισμού, και επισκευάστηκε το 1120 από τον Ισαάκιος Κομνηνός.

Ο Θεόδωρος Μετοχίτης συνέβαλε στην ανακαίνισή της (1316-21) και ήταν υπεύθυνος για την προσθήκη του εξωνάρθηκα, του νότιου παρεκκλησίου, καθώς και για το διάκοσμο του ναού που περιλάμβανε αξιόλογα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες.

Επιπλέον, κληροδότησε στη μονή σημαντική περιουσία, χτίζοντας παράλληλα νοσοκομείο και δωρίζοντας σε αυτή την αξιόλογη συλλογή βιβλίων του, με αποτέλεσμα να προσελκύσει αργότερα σημαντικούς λογίους.

Η μονή μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος με εντολή του μεγάλου βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ (1481-1512) και έγινε γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί. Σημαντικό μέρος της διακόσμησης του ναού καταστράφηκε. Το 1948 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου και από το 1958 λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Δείτε ορισμένα από τα περίφημα βυζαντινά Ψηφιδωτά 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Οι τοιχογραφίες της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου