Μόνο για φορολογικά θέματα συζήτησε ο Σαμαράς με τους Αγιορείτες;

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: Αυτό τουλάχιστον γράφει το Amen.gr, επικαλούμενο δικές του πληροφορίες που δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε. Εμείς, την άποψή μας για το θέμα την έχουμε εκφράσει εδώ:

Στο Άγιον Όρος το Σαββατοκύριακο ο Σαμαράς - Θα του τα...ψάλλουν οι Αγιορείτες για την αντίχριστη πολιτική του;

Δεν χρειάζεται να γράψουμε τίποτα επιπλέον. Αν οι Αγιορείτες θεωρούν πως τα μόνα προβλήματα που απασχολούν την Αγιώνυμη Πολιτεία και τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι η φορολόγηση των Μονών, η αναστήλωση των κτισμάτων και η Μονή Εσφιγμένου, σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρουν. 

Άλλωστε, ποιοι είμαστε εμείς για να τους αμφισβητήσουμε; Απλοί πολίτες, που ζουν τη λαίλαπα Σαμαρά στο πετσί τους και δεν...ξέρουν τι τους γίνεται!

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο:


Τις άριστες σχέσεις και την αγαστή συνεργασία του ελληνικού κράτους με την Αθωνική Μοναστική Πολιτεία είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι Ηγούμενοι, η Ιερά Επιστασία και οι αντιπρόσωποι των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και στην Ιερά Κοινότητα επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, μετά την επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δυο πλευρές, η κυβέρνηση και η Αθωνική Μοναστική Πολιτεία είχαν την σπάνια ευκαιρία να συνδιαλλαγούν στο ύψιστο δυνατό επίπεδο. 

Ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον της Διπλής Σύναξης υπογράμμισε την τεράστια και μεγάλης σημασίας πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά του μοναστικού κέντρου του Άθωνα -που αποτελεί πλήρες και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας- σε ολόκληρη την οικουμένη. Αναγνώρισε τη μακρόχρονη και αδιάκοπη εθνική και κοινωνική προσφορά των 20 Ιερών Μονών, ενώ δεσμεύθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας, προκειμένου να συζητά και να διευθετεί με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο όσα ζητήματα την απασχολούν. 

Το φορολογικό 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr, κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών των εκπροσώπων των Ηγουμένων, της Ιεράς Επιστασίας και των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά τέθηκαν προς συζήτηση μια σειρά ζητημάτων που θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας από την πλευρά της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας. Οι Αγιορείτες μοναχοί φέρονται να εξέφρασαν προς τον πρωθυπουργό τις θερμές τους ευχαριστίες για την ικανοποίηση του αιτήματός τους αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης των εμπορικών ακινήτων των Ιερών Μονών του Άθωνα, που βρίσκονται ανά την ελληνική επικράτεια. Η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και επόμενο είναι να βαρύνονται ως ακίνητα και ως εμπορικές αξίες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Τα ακίνητα αυτά όμως αποτελούν τη βασική –αν όχι μόνη σε πολλές περιπτώσεις- πηγή χρηματοδότησης, των αναστηλωτικών έργων, της συντήρησης των κειμηλίων, αλλά και της φιλοξενίας πιστών, που επισκέπτονται το «περιβόλι της Παναγίας». Συνεπώς, η διευθέτηση -εκ μέρους της Πολιτείας - των προσόδων που προκύπτουν από την εμπορική τους εκμετάλλευση των εκτός του Αγίου Όρους ακινήτων επ ωφελεία των Αθωνικών Μονών ικανοποίησε ιδιαίτερα την πλευρά των Αγιορειτών. 

Ζητήματα που χρίζουν διευθέτησης 

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενέσκυψε και ρύθμισε το μείζον ζήτημα της φορολόγησης τα προς διευθέτηση ζητήματα δεν λείπουν. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τους Αγιορείτες ο πρωθυπουργός φέρεται έγινε δέκτης παρακλήσεων για την ρύθμιση μιας σειράς άλλων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η οριστική επίλυση του ζητήματος της Μονής Εσφιγμένου, το μέλλον του ΚΕΔΑΚ, η συντήρηση των κειμηλίων των Ιερών Μονών και η ασφάλεια της χερσονήσου του Άθωνα. 

Η Μονή Εσφιγμένου 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε εκτενώς για το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου που παραμένει εδώ και χρόνια στα χέρια καταληψιών σχισματικών. Οι Αγιορείτες, μάλιστα, υπενθύμισαν στον πρωθυπουργό τη βαρυσήμαντη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το λεγόμενο Εσφιγμενιτικό πρόβλημα. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, τον Οκτώβριο του 2013 κατά την επίσκεψή του στο Άθωνα είχε ζητήσει και ως Επίσκοπος του Αγίου Όρους από την Ελληνική Πολιτεία να ενσκύψει στο θέμα αυτό με σοβαρότητα και να δώσει την πρέπουσα και οριστική λύση… Από το 2005 έχει συγκροτηθεί νέα Κανονική Μοναστική Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου η οποία όμως διαμένει «εξόριστη» στις Καρυές, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για την έξωση των σχισματικών από τους χώρους του μοναστηρίου, χωρίς όμως να έχουν εκτελεστεί εκ μέρους των αρμόδιων αρχών. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους μοναχούς για το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου επαναλαμβάνοντας ότι δέσμευση της ελληνικής Πολιτείας είναι να δοθεί η πρέπουσα ειρηνική λύση στο πρόβλημα… 

ΤΟ ΚΕΔΑΚ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άλλο ζήτημα για το οποίο ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους Αγιορείτες είναι η διατήρηση του Κέντρου Διαχείριση Αγιορείτικης Κληρονομίας. Το ΚΕΔΑΚ -που ιδρύθηκε το 1981- είναι ο μοναδικός φορέας του κράτους με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια σωστικών εργασιών στα κτήρια των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει πάνω από 2.500 έργα στο Άγιον Όρος που αφορούν κυρίως σε αποκατάσταση των κτηρίων των μοναστηριών, ωστόσο το μέλλον του παραμένει άδηλο, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να το καταργήσει μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. «Η κατάργησή του ως φορέα θα δημιουργήσει μια πληθώρα γραφειοκρατικών και διοικητικής φύσης προβλημάτων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή συνέχιση της συντήρησης των κειμηλίων και των εργασιών αναστήλωσης των μοναστηριών» φέρονται να είπαν στον πρωθυπουργό οι Αγιορείτες. Οι μηχανικοί του ΚΕΔΑΚ ενέκριναν τις σχετικές αναστηλωτικές μελέτες δίνοντας το «πράσινο φως» για τα έργα, τα οποία, αν καταργηθεί αυτή η δυνατότητα, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν μελλοντικά μεγάλες καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων. 

Πρόσκληση στην Αθήνα 

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αιτήματα των Αγιορειτών Μοναχών και φέρεται να προσκάλεσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20