Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Η πρωτη αχειροποιητη εικονα της Θεοτοκου και το θαυμαστο γεγονος που συνεβη!


~ Απέναντι από την πόλη των Ιεροσολύμων, γύρω στα δεκαοκτώ μίλια απόσταση ευρίσκεται μια πόλη η οποία ονομαζόταν παλαιότερα Λύδδα, κατόπιν μετονομάσθηκε Διόσπολη.
Την εποχή που ζούσαν οι πρώτοι Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης, έκαναν εκεί μόνοι τους μια εκκλησία στο όνομα της Παναγίας• έπειτα πήγαν συνάντησαν την Παναγία και της είπαν:
«Δέσποινα Παρθένε, παρακαλούμε σε οι δούλοι σου, μία ευλογία να μας κάνεις. Στην Λύδδα εκτίσαμε εκκλησία στο όνομα σου, παρακαλούμε σε λάβε τον κόπο και έλα να την ευλογήσεις γιατί θέλουμε να την εγκαινιάσουμε». Τους λέγει η Θεοτόκος:
«Πηγαίνετε και θα με βρείτε εκεί»..

Επήγαν λοιπόν οι Απόστολοι στο Ναό, και ω του θαύματος! Είδαν την Παναγία ζωγραφισμένη στη δεξιά μαρμάρινη στήλη της εκκλησίας. Μετά από αυτά επήγε και η Παναγία σωματικά και μόλις είδε το ομοίωμά της στον κίονα, ευχαρίστησε τον Υιόν της, όπου της εχάρησε αυτή τη δύναμη.
Το ομοίωμα αυτό της Θεοτόκου διαφυλάχθηκε μέχρι την εποχή του Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος μαθαίνοντας ότι κάνει πολλά θαύματα, σαν ειδωλολάτρης που ήταν, εφθόνησε και έστειλε Εβραίους ζωγράφους να την χαλάσουν από τον κίονα. Επήγαν λοιπόν και όσο έξυναν το μάρμαρο τόσο περισσότερο φαινόταν λαμπρότερο το πρόσωπο της Θεοτόκου• τέλος όταν είδαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, το άφησαν στον τόπο του.
Όπως φαίνεται λοιπόν η υπόθεση, ω βασιλεύ, τους τρόπους εκείνους μιμείσαι και συ και θέλεις να καταστρέψεις τις άγιες Εικόνες. Αλλά πρόσεξε καλά, να μη πάθεις και συ τα όμοια εκείνου, γιατί εκείνος εφονεύθει αοράτως από Θεού στον πόλεμο της Περσίας. Γι’ αυτό πρόσεχε να μην το δούμε και στην βασιλεία σου.
Βλέπε πως οι προηγούμενοι ορθοδοξώτατοι βασιλείς προσκυνούσαν τις άγιες εικόνες και ο Θεός ήταν μαζί τους. Γιατί και συ δεν μιμείσαι εκείνους, αλλά κάνεις το θέλημα σου; Λοιπόν σου λέγω, η αμαρτία αυτή στον λαιμό σου να είναι αν θελήσεις να κάνεις αυτό…
από το βιβλίο: «Ο Θεάνθρωπος και η Ορθόδοξη Εκκλησία του – Η μοναδική ελπίδα σωτηρίας του κόσμου» του Αβραάμ Μοναχού Αγιορείτου (Εκδόσεις: «Ο ποιμενικός αυλός» – Άγιον Όρος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου