Η Εκκλησια στο πλευρο της Κοινωνιας: Δωρεες σε Ενοπλες Δυναμεις και ΕΣΥ- Στηριγμα στις ευπαθεις ομαδες


Της Ναταλίας Δανδόλου
Εθελοντικές αιμοδοσίες, ενίσχυση των συσσιτίων, συστράτευση εθελοντών για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, αλλά και ο εξοπλισμός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό Ορθόδοξη Εκκλησία διευρύνοντας το φιλανθρωπικό της έργο στην δύσκολη αυτή εποχή της πανδημίας.
Η Εκκλησία στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, παρά τις έντονες επικρίσεις και τις βολές που δέχεται, στηρίζοντας ηθικά, πνευματικά αλλά και υλικά την κοινωνία. Και στο μεγάλο αυτό έργο προσφοράς και αλληλεγγύης συμβάλλουν όλοι. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι και τις δικές τους δυνάμεις στηρίζει το ποίμνιο, αυτές τις ώρες της δοκιμασίας.
Την περασμένη Τρίτη πέρασε το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου, όπου συνεδρίαζε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός παράλαβε από την Εκκλησία τέσσερις θερμικές διόπτρες σύγχρονης τεχνολογίας αξίας 40.000 ευρώ, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.
Η προσφορά αυτή καθίσταται πολύ σημαντική, με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται εκ νέου στα σύνορά μας με την Τουρκία.
Τα συστήματα αυτά μπορούν να παρατηρήσουν και να ανιχνεύσουν άρμα μάχη σε απόσταση έως 5 χλμ, την κίνηση ανθρώπου στα 2,5 χλμ, ενώ στο 1 χλμ μπορεί να γίνει και αναγνώριση προσώπου. Τα συστήματα αυτά, που είναι τα από τα πιο ακριβά και τα πλέον σύγχρονα του είδους τους, ζητήθηκαν από την Εκκλησία από τις δυνάμεις του στρατού στον Έβρου, με τη διαμεσολάβηση του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου.
Την επομένη ημέρα (Τετάρτη 3 Ιουνίου) στο Συνοδικό Μέγαρο μετέβη ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να παραλάβει από την Εκκλησία υγειονομικό υλικό για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Πρόκειται για δέκα μόνιτορς για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αξίας 85.000 ευρώ και έναν κεντρικό σταθμό παρακολούθησης επίσης για τις ΜΕΘ αξίας 12 χιλιάδων ευρώ.

Την ΔΙΣ επισκέφθηκε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των Μητροπόλεων στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη στην εφαρμογή του προγράμματος σίτισης περισσοτέρων από 60.000 συνανθρώπων μας που είχαν ανάγκη. «Η δική σας βοήθεια ήταν πολύτιμη ώστε να γίνει πράξη αυτό το Πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών και της Αυτοδιοίκησης», σημείωσε.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έθεσε στη διάθεση του δημάρχου Αθηναίων την «Αποστολή» και υπογράμμισε στον Δήμαρχο Αθηναίων ότι η Εκκλησία, όπως έπραξε όλα τα χρόνια της κρίσης θα συνεχίσει, με όλες, τις δυνάμεις της, να στηρίζει τους αστέγους και πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Στο πλευρό του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας με ενίσχυση των συσσιτίων τάσσεται και το υπουργείο Εσωτερικών, προαναγγέλλοντας περαιτέρω συνεργασία κυρίως στις μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα, λόγω της πανδημίας
Αλλά και σε επίπεδο Μητροπόλεων σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο ανακοινώνονται δράσεις στήριξης της κοινωνίας. Τα συσσίτια αλλάζουν μορφή με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα, οι Ιεράρχες δωρίζουν χρήματα αλλά και υλικοτεχνικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, ενώ οργανώνουν ένα δίκτυο εθελοντών για την στήριξη των ευπαθών ομάδων.
Επίσης, με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, Κληρικοί σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν ηλεκτρονικούς διαύλους επικοινωνίας με το ποίμνιο παρέχοντας λόγο παρηγορητικό, συμβουλές αλλά και στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις μέρες μας στηρίζονται στο φιλανθρωπικό δίκτυο που έχει αναπτύξει η Εκκλησία σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει περισσότερες από 98.000 κοινωνικές δομές, όπως ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε χρόνο δαπανώνται για φιλανθρωπικό έργο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ , οι φιλανθρωπικές δομές που λειτουργούν αγγίζουν ξεπερνούν τις 4.000, ενώ οι εθελοντές ανέρχονται σε περίπου 15 χιλιάδες άτομα.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά εκατοντάδων άλλων δομών που λειτουργούν παράλληλα και σε συνεργασία με την Εκκλησία, αλλά και με το προσωπικό έργο που επιτελούν Ιερείς σε πολλές γωνιές της πατρίδας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20