Στη Βουλη αυριο το νομοσχεδιο για την Εκκλησιαστικη Εκπαιδευση

Στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής ξεκινά η συζήτηση από αύριο, Τρίτη 20 Ιουλίου, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άρθρα για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπουν και την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων ενώ αλλαγές φέρνει και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τους καθηγητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ωστόσο θεωρεί ότι τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση είναι:

α) ότι οι Κληρικοί του Δημοσίου θα διορίζονται μόνο με πτυχίο από Σχολή Μαθητείας Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ) ή από ΑΕΙ αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης των κληρικών

και β) τη Συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από 4 σε 2 με καλύτερες προοπτικές για τους νέους, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Το τελευταίο αυτό μέτρο, όμως, έχει δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση σε Ιεράρχες, καθηγητές, πτυχιούχους και φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα.

Η ΔΙΣ τον προηγούμενο μήνα είχε καταθέσει Υπόμνημα στην Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως με 14 βασικά σημεία, όπως είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το ope.gr, τα οποία όπως ανέφερε το Δελτίο Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας Συνεδρίας δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ ολοκληρίαν ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας όντας εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στην 164η Συνοδική Περίοδο σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Πρακτορείου Ορθοδοξία κ. Δημήτριου Στρουμπάκου  αν είναι αισιόδοξος για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες τόνισε χαρακτηριστικά «Εμμένουμε στις 14 θέσεις που ζητήσαμε από την κυρία Υπουργό. Δεν ικανοποιήθηκαν όλες ανάμεσα σε αυτές είναι και Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται στο Νομοσχέδιο το ΣΜΥΚ στη Βελλά θα παραμείνει εκεί όπως ήταν αρχικά και αναμένουμε ακόμα τη διαβούλευση». 

https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/sti-vouli-ayrio-to-nomosxedio-gia-tin-ekklisiastiki-ekpaideysi/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20