Δεκτη εκανε η ΔΙΣ την παραιτηση του Μητροπολιτη Θηρας – Ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της πρωτης ημερας

Ιερά Σύνοδος/Ευγενία Δίτσα

Δεκτή έκανε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την παραίτηση που υπέβαλε ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος μέσω νέας επιστολής που απέστειλε πριν λίγες ημέρες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, στην πρώτη Συνεδρία της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου.

Κατόπιν της τελέσεως της ειδικής Ιεράς Ακολουθίας επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών Αυτής εν πνεύματι αγάπης και συνεργασίας.

Αφού επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε και παρουσίασε στα Μέλη της Δ.Ι.Σ. την πρωτότυπη αίτηση παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου επικυρωθέντος του γνησίου της υπογραφής του από τον Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού. Η Δ.Ι.Σ. έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού.

Εκπρόσωπος Τύπου ΔΙΣ για τα μέτρα και τους εμβολιασμούς: «Δεν μπορούμε να αποκλείουμε τους ανθρώπους»

Σε ερώτημα που τέθηκε στη Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για το τι θα γίνει στους Ιερούς Ναούς με τα επερχόμενα μέτρα σε κλειστούς χώρους, που τίθενται σε ισχύ από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου αυτής της Συνοδικής Περιόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος απάντησε:
«Δεν γνωρίζω αν θα τεθεί αύριο (σ.σ. το ζήτημα). Και θα περιμένουμε. Αν τεθεί, θα το συζητήσουμε, αλλά μέσα στους ναούς εμείς δεν μπορούμε να αποκλείουμε τους ανθρώπους ούτε να χωρίζουμε τους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να προέχουν τον εαυτό τους, να προσέχουν και τους αδερφούς δίπλα, που είναι κι εκείνοι εκκλησιαζόμενοι και προσεύχονται, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να επιβάλλουμε,  σεβόμενοι την ελευθερία του ανθρώπου, ποιος θα κάνει και ποιος δεν θα κάνει τι μέσα στον ναό δεν μπορούμε να βάζουμε ετικέτες στον καθένα, αλλά αυτά θα τα δούμε και με την Ιερά Σύνοδο…

Όσο για το εάν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους ιερείς, ο νέος Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.Τιμόθεος απάντησε ότι το θέμα δεν υπάρχει στην αυριανή ημερήσια διάταξη, αλλά ότι εάν γίνει, θα συζητηθεί από την Ιερά Σύνοδο.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου: 

Συνῆλθε σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, στήν πρώτη Συνεδρία της ὑπό τήν Προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τῆς 165ης Συνοδικῆς Περιόδου.

Κατόπιν τῆς τελέσεως τῆς εἰδικῆς Ἱερᾶς Ἀκολουθίας ἐπί τῇ ἐνάρξει τῶν ἐργασιῶν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμος καλωσόρισε τά νέα Μέλη τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, εὐχόμενος εὐόδωση τῶν ἐργασιῶν Αὐτῆς ἐν πνεύματι ἀγάπης καί συνεργασίας.

Μετά τόν Μακαριώτατο Πρόεδρο, ἐκ μέρους τῶν Σεβασμιωτάτων Συνοδικῶν Συνέδρων ἀντιφώνησε ὁ Ἀντιπρόεδρος τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου καί Ἰκαρίας κ. Εὐσέβιος.

Ἀφοῦ ἐπικυρώθηκαν τά Πρακτικά τῆς Ἐξουσιοδοτήσεως ἀπό τῆς λήξεως τῆς προηγουμένης Συνόδου ἕως σήμερα, συγκροτήθηκαν τά Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα μέ τίς διατάξεις τοῦ Νόμου 5383/1932 «Περί Ἐκκλησιαστικῶν Δικαστηρίων καί τῆς πρό αὐτῶν διαδικασίας». Στή συνέχεια διορίσθηκαν οἱ Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη τῶν Συνοδικῶν Ἐπιτροπῶν, κατά τίς διατάξεις τῆς παραγράφου 1 τοῦ ἄρθρου 10 τοῦ Νόμου 590/1977, καθώς καί τά Συνοδικά Μέλη στά Διοικητικά Συμβούλια τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας, τῆς Ἐφορευτικῆς Ἐπιτροπῆς Βιβλιοθήκης τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καί τῆς Ὑποεπιτροπῆς «Διπτύχων». Ἐπίσης ἔγινε ἡ συγκρότηση τοῦ Α.Υ.Σ.Ε. καί τῶν λοιπῶν Ὑπηρεσιακῶν Συμβουλίων.

Εἰδικότερα, ὡς Συνοδικοί Σύνδεσμοι τῶν Συνοδικῶν Ἐπιτροπῶν διορίσθηκαν:

– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή ἐπί τῆς Ἀρχιγραμματείας, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων καί Σαλαμῖνος κ. Κωνσταντῖνος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή Ἐκκλησιαστικῆς Τέχνης καί Μουσικῆς, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης καί Σταγῶν κ. Χρυσόστομος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή Θείας Λατρείας καί Ποιμαντικοῦ Ἔργου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή Δογματικῶν καί Νομοκανονικῶν Ζητημάτων, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σερρῶν καί Νιγρίτης κ. Θεολόγος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή ἐπί τοῦ Μοναχικοῦ Βίου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας κ. Ἰωήλ.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή Χριστιανικῆς Ἀγωγῆς τῆς Νεότητος, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἀργολίδος κ. Νεκτάριος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή Διορθοδόξων καί Διαχριστιανικῶν Σχέσεων, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή Ἐκκλησιαστικῆς Ἐκπαιδεύσεως καί Ἐπιμορφώσεως τοῦ Ἐφημεριακοῦ Κλήρου ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων καί Διαφωτίσεως, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή ἐπί τῶν Αἱρέσεων, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή Κοινωνικῆς Προνοίας καί Εὐποιίας, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου καί Ἰκαρίας κ. Εὐσέβιος.
– Στήν Συνοδική Ἐπιτροπή ἐπί τῶν Οἰκονομικῶν, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπῶν καί Ἐορδαίας κ. Θεόκλητος.
Ἐκπρόσωπος Τύπου τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου ὁρίσθηκε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.
Κατόπιν ἀναγνώσθηκε ὁ Κανονισμός Ἐργασιῶν τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου.

Ὁ Μακαριώτατος Πρόεδρος ἐνημέρωσε καί παρουσίασε στά Μέλη τῆς Δ.Ι.Σ. τήν πρωτότυπη αἴτηση παραιτήσεως τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Ἀμοργοῦ καί Νήσων κ. Ἐπιφανίου ἐπικυρωθέντος τοῦ γνησίου τῆς ὑπογραφῆς του ἀπό τόν Διοικητή τοῦ Ἁστυνομικοῦ Σταθμοῦ Ἀμοργοῦ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ἔκανε ἀποδεκτή τήν παραίτηση τοῦ Σεβασμιωτάτου ἐκφράζοντας τήν εὐαρέσκεια καί τίς εὐχαριστίες Της γιά ὅσα ὁ πολιός Ἱεράρχης προσέφερε ὑπέρ τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ.

Τέλος, ἀσχολήθηκε μέ θέματα Ἱερῶν Μητροπόλεων, Συνοδικῶν Ἐπιτροπῶν καί μέ τρέχοντα ὑπηρεσιακά ζητήματα.

Το αλαλούμ  με την παραίτηση και η νέα επιστολή

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 25 Αυγούστου ο Μακαριώτατος είχε φέρει την πρώτη επιστολή παραίτησης ενώπιον των μελών της ΔΙΣ η οποία και την έκανε δεκτή. Αρκετές ώρες μετά όμως (η είδηση κυκλοφόρησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η ανακοίνωση της Μητρόπολης Θήρας βγήκε γύρω τις 10 το βράδυ!) ο Μητροπολίτης Θήρας κ. Επιφάνιος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο αμφισβητώντας την γνησιότητα της επιστολής.

Ο Σεβασμιώτατος πριν λίγες ημέρες όμως έστειλε νέα επιστολή στον Μακαριώτατο με την οποία ζήτησε η παραίτηση του να γίνει δεκτή. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι και την προηγούμενη επιστολή παραίτησης την είχε συντάξει ο ίδιος τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ορισμένοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ηλικία του και την αδυναμία του έκαναν τα πάντα προκειμένου να ακυρώσουν την παραίτησή του έτσι ώστε να διατηρήσου την εξουσία.

Αναλυτικά στην επιστολή ανέφερε:

Προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου

κ.κ. Ιερώνυμον

Μακαριώτατε.

Έχοντας μόλις σήμερον 28 Αυγούστου 2021, λάβει πλήρη γνώσιν των γεγονότων που συνέβησαν με την επιστολή παραιτήσεως μου, που ενώ ο ίδιος συνέταξα τον περασμένο Ιούλιον, θέλω να σας εκφράσω και πάλιν την επιθυμιάν μου να αποσυρθώ από την ενεργό διακονία. Δυστυχώς κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την ηλικία μου και την αδυναμία μου, κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την εξουσία και έτσι ακυρώθηκε η παραίτηση. 

Επειδή πλέον συνειδητοποιώ την αδυναμία μου και για να μην μπορεί να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει και πάλιν την επιστολή μου ζήτησα να είναι κοντά μου και να υπογράψουν ως μάρτυρες εκτός από τα ανήψια μου και άνθρωποι που με αγαπούν πραγματικά και τους εμπιστεύομαι για να βεβαιώσουν και τη γνησιότητα της προθέσεως μου και τα γραφόμενα. 

Μακαριώτατε, Σας παρακαλώ να δεχθείτε την παραίτησιν μου και με αγάπη να μεριμνήσετε για το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε να αποτρέψετε τον σκανδαλισμό των ευλογημένων κατοίκων των μικρών νησιών της Μητροπόλεως.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Ο Θήρας Επιφάνιος 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

https://www.orthodoxianewsagency.gr/aytokefales_ekklisies/ekklisia_ellados/dekti-apo-ti-dis-i-paraitisi-tou-mitropoliti-thiras/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20