Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι στο σπίτι του Μεταξά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το ηρωικό "ΟΧΙ"

Ολόκληρος ο δραματικός διάλογος Μεταξά-Γκράτσι και η ιστορική άρνηση στην ιταλική πρόκληση

Ο Εμμανουέλε Γκράτσι,πρέσβης της Ιταλίας στην χώρα μας,το 1940,συμπρωταγωνιστής κι αυτός της ιστορικής εκείνης νύχτας της 28/10/1940 στο βιβλίο του,που το ονομάζει με μια πρωτοφανή οξυδέρκεια για το μέλλον του καθεστώτος Μουσολίνι: "Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος",γράφει τα εξής:

"Δέκα λεπτά πριν από τις 3 της νύχτας της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο στρατιωτικός μου ακόλουθος, ο διερμηνέας μου και εγώ, φθάσαμε στην καγκελόπορτα μιάς μικρής οικίας στην Κηφισιά, όπου έμενε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Στον φρουρό της οικίας είπα ότι επιθυμώ να δώ τον Πρωθυπουργό για κάτι πολύ επείγον. Ο φρουρός άρχισε να κτυπά το κουδούνι του εσωτερικού της οικίας, αλλά δεν ελάμβανε καμίαν απάντηση. Διερωτήθηκα εάν ήτο δυνατόν μια πρωθυπουργική κατοικία να μην απαντά αμέσως. Γιατί εγώ είχα εντολή να παραδώσω το τελεσίγραφον στις 3 π.μ. ακριβώς, της 28/10/1940, λόγω Δε της προσπάθειας μου να ακουσθεί το κουδούνι και να ανοίξει η πόρτα, η ώρα είχε ήδη φθάσει 3.

Επιτέλους το κουδούνισμα ξύπνησε τον ίδιο τον Μεταξά, που έκαμε την εμφάνισή του σε μια μικρή πλαϊνή πόρτα και αναγνωρίζοντάς με, με άφησε να περάσω. Ο Μεταξάς φορούσε μια μάλλινη ρόμπα, από τον γιακά της οποίας φαινόταν ένα μετριότατο βαμβακερό νυκτικό. Μου έσφιξε το χέρι και με έβαλε να καθίσω σε ένα μικρό φτωχικό σαλόνι του σπιτιού. Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε:

-Μεταξας:Λοιπόν έχουμε πόλεμο.

-Γκράτσι:Οχι απαραιτητα Εξοχωτατε.Η ιταλικη κυβερνηση ελπιζει οτι θα δεχθειτε την αξιωσιν της και θ'αφησετε τα ιταλικα στρατευματα να διελθουν δια να καταλαβουν τα στρατηγικα σημεια της χωρας.

-Μεταξας:Και ποια ειναι τα στρατηγικα αυτα σημεια,περι των οποιων ομιλει η διακοινωσις;

-Γκρατσι:Δεν ειμαι εις θεσιν να σας ειπω,Εξοχωτατε.Η Κυβερνησις μου δεν με ενημερωσε...Γνωριζω μονον οτι το τελεσιγραφο εκπνεει εις τας 6 το πρωι.

-Μεταξας:Εν τοιαυτη περιπτωσει η διακοινωσις αυτηαποτελει κηρυξιν πολεμου της Ιταλιας εναντιον της Ελλαδος.

-Οχι,Εξοχωτατε.Ειναι τελεσιγραφον.

-Ισοδυναμον προς κηρυξιν πολεμου.

-Ασφαλως οχι,διοτι πιστευω οτι θα παρασχετε τας διευκολυνσεις,τας οποια ζητει η κυβερνησις μου.

-ΟΧΙ!Ουτε λογος δυναται να γινη περι ελευθερας διελευσεως.Ακομη ομως και αν υπετιθετο οτι θα εδιδα μια τοιαυτην διαταγην (την οποιαν δεν ειμαι διατεθειμενος να δωσω),ειναι τωρα τρεις το πρωι.Πρεπει να ετοιμασθω,να κατεβω εις τας Αθηνας,να ξυπνησω τον Βασιλεα,να καλεσω τον Υπουργον των Στρατιωτικων και τον αρχηγον του Γενικου Επιτελειου,να θεσω εις κινησιν ολες τος στρατιωτικες τηλεγραφικες υπηρεσιες,ετσι που μια τετοια αποφασις να γινει γνωστη στα πλεον προκεχωρημενα τμηματα των συνορων.Ολα αυτα ειναι παρακτικως αδυνατα.Η Ιταλια,η οποια δε μας παρεχει καν τη δυνατοτητα να εκλεξωμε μεταξυ πολεμου και ειρηνης,κηρυσσει ουσιαστικως τον πολεμον εναντιον της Ελλαδος.

(μετα απο μια συντομη παυση).

Μεταξάς:Πολυ καλα λοιπον,εχομεν πολεμον.

Και συνεχίζει ο Γκράτσι στο βιβλίο του:

"Με συνόδευσε στην έξοδο υπηρεσίας από την οποία είχα μπεί και όταν ήμασταν στο κατώφλι μου είπε:

"Vous etes le plus forts" (είσθε οι πιο ισχυροί). Με την σειρά μου δεν ήξερα τι να απαντήσω στα λόγια αυτά και στην βαθιά λύπη που τα δονούσε. Νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος μια τουλάχιστο φορά στην ζωή του, να μην αισθάνθηκε απέχθεια για το επάγγελμά του. Αν στη μακρά σταδιοδρομία μου στην υπηρεσία του κράτους υπήρξε ποτέ μια στιγμή κατά την οποία εμίσησα το δικό μου, μια στιγμή κατά την οποίαν το καθήκον του αξιώματος μου μου φάνηκε σταυρός και όχι μόνο θλιβερός, αλλά και ταπεινωτικός, η στιγμή αυτή ήταν όταν άκουσα εκείνα τα αποκαρδιωμένα λόγια που πρόφερε ο πρεσβύτης εκείνος, που είχε καταναλώσει ολόκληρη τη ζωή του αγωνιζόμενος και υποφέροντας για την χώρα του και που, και κατά την υπέρτατη εκείνη στιγμή, προτιμούσε να διαλέξει για την πατρίδα του το δρόμο της θυσίας και όχι το δρόμο της ατιμώσεως. Υποκλίθηκα μπροστά του με τον βαθύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του".

Ο Μεταξάς στο προσωπικό του ημερολόγιο με μεγάλην συντομίαν, περιγράφει ως εξής την συνάντησίν του αυτήν με τον πρέσβυ της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι την νύχτα της 28/10/1940.

28 Οκτωβρίου Δευτέρα

"Νύχτα στις 3 με ξυπνούν. Ερχεται ο Γκράτσι - Πόλεμος - Ζητώ Νικολούδη Μαυρουδή - Αναφέρω Βασιλέα - Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας - Κατεβαίνω στις 5 - Υπουργικόν Συμβούλιον - Ολοι πιστοί και Μαυρουδής - Ολοι πλήν Κύρου - Βασιλέυς περιφορά μαζί του - Φανατισμός του λαού αφάνταστος - Μάχαι στα σύνορα Ηπείρου - Βομβαρδισμοί - Σειρήνες - Αρχίζουμε και τακτοποιούμεθα - ο Θεός βοηθός !!!"


Πηγη:"Ο πολεμος της Ελλαδος 1940-41",Θ.Παπακωνσταντινου


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

20 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/10/08, 2:12 π.μ.

    θα επρεπε ισως να αρχισει να γινεται σοβαρα η κουβεντα για τις παρελασεις και τις εθνικες γιορτες,χωρις την ανταλαγη υβρεων και χωρις φανατισμο.

    επιδη ειαι και εγω κατα ολων αυτων,χωρις ομως να κατηγορω αυτους που τα θελουν,εχω να κανω την εξης ερωτηση:

    γιατι ολοι εσεις που υπερασπιζεστε με νυχια και με δοντια την 28η οκτωβριου και την 25η μαρτιου απεχθανεστε την 17η νοεμβρη?

    και μη μου πειτε πως αυτο δε συμβαινει! ειδικα τετοιες μερες το ακουω συνεχεια σε κατ ιδιαν συζητησεις με ανθρωπους ολων των ιδεολογιων.

    ειλικρινα θελω μια συζητηση ηρεμη χωρις φαμφαρες και χωρις αφορισμους.να μιλαμε ηρεμα και αληθινα για να βγαλουμε μια ακρη.

    ευχαριστω για τη φιλοξενια!!

    χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε Χρηστο,προσωπικα δεν απεχθανομαι τη 17η Νοεμβρη,αλλα πιστευω πως εχει καπηλευτει απο πολλους δηθεν "αγωνιστες" που καμια σχεση δεν εχουν με το τοτε φοιτητικο κινημα.Για το συγκεκριμενο θεμα θα πουμε περισσοτερα οσο πλησιαζουν οι μερες της επετειου...

    Οσο για τη συζητηση,μακαρι να γινει.Το θεμα ειναι πως πρεπει και οι δυο πλευρες να εκφραζονται πολιτισμενα,κατι που ειδικα ολοι εκεινοι οι αντιδραστικοι που το παιζουν ανθελληνες-γιατι προσωπικα δεν πιστευω οτι οι περισσοτεροι ειναι-σπανια κανουν.Μια ματια σε σχολια αλλων αναρτησεων θα σε πεισει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/10/08, 2:19 μ.μ.

    Υπαρχουν πολλοι που το παιζουν υπερμαχοι της 17 Νοεμβρη και αγωνιστες αλλα στην ουσια ειναι ακριβως το αντιθετο. Η 17 Νοεμβρη ειναι μια γιορτη στην οποια καποιοι την χρησιμοποιουν οχι για να προβαλλουν ιδεες αλλα ασυδοσια. Ασε που ακραιες ομαδες πανε καινε σημαιες και πανεπιστημια. Αν αγαπας κατι δεν κανεις τα αδυνατα δυνατα να το αμαυρωσεις και καποιοι απο εσας ανωνυμε το κανετε, αρα εσεις την απεχθανεστε.Γιατι η 17 Νοεμβρη θα μπορουσε να ειναι μια ηρεμη γιορτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/10/08, 2:42 μ.μ.

    εχετε δικιο,η 17 νοεμβρη εχει καπηλευτει απο πολλους.το τι ειναι αυτοι δε με ενδιαφερει και πολυ αν και με στεναχωρουν οι εικονες που βλεπουμε καθε χρονο.

    απο την αλλη ομως δεν υπαρχει μεγαλυτερη καπηλευση της 28ης οκτωβρη
    και της 25ης μαρτιου απο τους παπαδες τους ψωμιαδηδες και δε συμαζευεται?

    αφου ρε παιδια να φανταστειτε οτι εβαλαν τον ευαγγελισμο της θεοτοκου να γιορταζεται τη μερα που ξεκινησε το 21!! ενω ολοι πολυ καλα γνωριζουμε πως οι παπαδες ηταν μαζι με τους τουρκους με ελαχιστες εξαιρεσεις.

    το να καπηλευτει καποιος μια γιορτη για να απαξιωση το πανεπ.ασυλο ειναι κατκριτεο απο ολους μας.ομως το καπηλευτει μια ολοκληρη οργανωση (εκκλησια) την επανασταση ενος σκλαβωμενου λαου δεν ειναι τουλαχιστον δολοφονια? λογικα πραματα.

    κι απο την αλλη ρωταω το εξης:αν ενας μαθητης νιωθει περηφανος που παρελαυνει μπροστα απο τους υπουργους και το βραδυ στις ειδησεις βλεπει οτι ολοι αυτοι ειναι λαμογια πως θα νιωσει?

    ειδικοτερα δε,λεω και το εξης απλο:καποιος που ειναι 17 χρονω γιατι να γεμιζει τα ματια του με μισος και στρατογκαυλια αντι να κατσει και να σκεφτει τι ειναι αυτο που στα αληθεια τον συμφερει.ή μηπως ολα αυτα τα ηλιθια ποιηματα που εκστομιζονται στις αθλιες σχολικες γιορτες αγγιξαν ποτε καποιον?

    αλλο να αισθανεσαι περηφανος για τους προγονους σου και αλλο γινεσαι φερεφωνο των παπαδων και των πολιτικων στο βωμο μιας δηθεν αποδοσης τιμης στους παλιοτερους που μας λευτερωσαν.

    νομιζω πως η πραγματικη τιμη σε αυτους θα δοθει απο μας οταν γινουμε στ αληθεια ελευθεροι.και αυτο ειναι πραγματικα παρα πολυ δυσκολο.

    να στε καλα,χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρηστο,εχουμε δει...ποσο στρατοκαυλες ειναι οι μαθητικες παρελασεις!!!Τοσο που οι παρευρισκομενοι να χειροκροτουν παρατεταμενα τοςυ πραγματικους στρατιωτες και να γελανε με τα χαλια των μαθητων (μινι,σκουλαρικι και γελοιος βηματισμος).

    Αν κι απ'ο,τι καταλαβα,το προβλημα σου εσενα ειναι οι παπαδες...και μηδενιζεις το ρολο της Εκκλησιας παντου,ειδικα στο 1821...Αληθεια,ο Παπαφλεσσας τι ακριβως ηταν;Οι αλλοι ιερωμενοι,πεωνυμοι και ανωνυμοι,που εχασαν τη ζωη τους πολεμωντας για πιστη και πατριδα;Ποτε θα σταματησει επιτελους αυτη η ισοπεδωση για τη συνεισφορα του Κληρου στον Αγωνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/11/08, 11:15 π.μ.

    dim29,

    1)ανεφερα ηδη οτι υπαρχουν εξαιρεσεις το 1821.τελος παντων ειναι ανουσιο να μιλαμε για τοτε αφου οτι εγινε εγινε.

    οι μαθητικες παρελασεις ειναι μια παρωδια οπως λες και συ.οχι ομως επειδη φορανε μινι και σκουλαρικια.αυτα ποτε δε πειραζαν τους λογικους ανθρωπους.αλλωστε ειναι κι αυτα εκφραση της προσωπικης ελευθεριας του καθενα.δηλαδη αν κατεβαινε καποιος να παρελασει με τατουαζ την ελληνικη σημαια στο μπρατσο παλι θα διαφωνουσες?

    το οτι καποιος ειναι πατριωτης ή χριστιανος ή ο,τι αλλο θες σημαινει οτι πρεπει να καταργησει την ελευθερια που μπορει να νιωσει μεσα απο το σκουλαρικι του?δε μετραν αυτα τα πραματα ουτε ειναι ειναι ελλειψη σεβασμου κατα τη γνωμη μου.

    αυτο που μετραει ειναι τι νιωθεις οταν κανεις παρελαση,πως το δεχεσαι μεσα σου και τελικα με ποιον τροπο το συζητας.

    εγω που δε θεωρουμαι πατριωτης ή χριστιανος,αυτα που αγαπαω τα προστατευω και μιλαω για αυτα οσο γινεται λιγοτερο.νομιζω πως το καταλαβαινεις αυτο.

    πατριωτες ειναι και οι οικοδομοι που βγαζουν ενα μεροκαματο,πατριωτες ειναι και οι χρυσαυγιτες που εχουν λερωσει τους μισους τοιχους της χωρας με τα συνθηματα τους και το φασισμο τους.πατριωτες ειναι και οι μπατσοι που το παιζουν κουκουλοφοροι για να αποπροσανατολισουν την κοινη γνωμη.υπαρχει διαφορα.

    μακαρι να εφταιγαν τα σκουλαρικια και τα μινι.τοτε θα αντιμετωπιζοταν ευκολα η κατασταση.δεν ειναι ομως εκει το θεμα νομιζω.το θεμα ειναι στο λαθος αισθημα της ελευθεριας που νιωθουν οι περισσοτεροι.δε βγαινει ακρη μ αυτο.

    οσο για τους παπαδες η κατασταση ειναι γνωστη πια.το real estate
    και οι δοσοληψιες γινονται καθε μερα και ολοι το ξερουν.καποιοι μιλανε ενταξει,αλλα ο μεσος παπας κανει την παλαβη.η μηπως οχι?

    πιστευω πως το καλυτερο που εχουν να κανουν ολοι αυτοι ειναι να τα μαζευουν σιγα σιγα και να φευγουν.μεχρι τοτε θα φανατιζουν τον κοσμο με βλακειες του τυπου "μολων λαβε" (ανθιμος για τα σκοπια-αλλη ηλιθιοτητα κι αυτη) και "παρελαση θα κανουμε μπρος στην αγια σοφια" (Ο.Υ.Κ.αδες στην παρελαση).

    την αγαπη για την πατριδα σου την κουβαλας μεσα σου τελικα κι αν μερικοι διαφωνουν δικο τους θεμα.μπορεις να το συζητησεις μια χαρα ηρεμα (οπως τωρα) αλλα δε θα σκοτωσεις και κανεναν (μερικοι το καναν κι αυτο και θεωρουνται ηρωες στα πηγαδακια των ομοιων τους).

    αγαπη και φανατισμος δεν πανε μαζι.να το καταλαβουμε καλα αυτο!

    ευχαριστω,χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/11/08, 9:30 μ.μ.

    γιατι ανωνυμε σε ενοχλουν τα σχολια του Ανθιμου και των ΟΥΚ?? ΟΙ ΟΥΚΑΔΕΣ δεν ειναι αυτοι που θα πεσουν στην πρωτη γραμμη της μαχης για να σε προστατευσουν οταν θα κανουν ντου οι τουρκαλαδες??? ή μηπως κανω λαθος?? Οπως εσυ και αλλοι προοδευτικοι λετε τις αποψεις σας , αυτοι γιατι να μην τις πουν ?? Αυτο δεν ειναι ο μεγαλυτερος φασισμος?? Και εν πασει περιπτωση , ναι γουσταρουμε να κανουμε παρελαση στην Αγια Σοφια την οποια παρεπιμπτοντως την εχουν παρατησει και ειναι ετοιμη να πεσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/11/08, 12:44 π.μ.

    tms:

    κατ αρχην δεν ειμαι ανωνυμος γιατι εχω γραψει το ονομα μου απο κατω.

    κατα δευτερον οι αποψεις του ανθιμου και του ψωμιαδη και ολων αυτων των ανθρωπων ειναι το λιγοτερο εμπρηστικες.υποτιθεται οτι συζηταμε για να βρουμε μια ακρη και να βγαλουμε ενα συμπερασμα που θα μας οδηγησει σε αναλογες δρασεις.

    υστερα οταν λες οτι θα μας κανουν ντου οι τουρκαλαδες ειναι σα να τους παρακαλας να το κανουν για να δειξεις ποσο πατριωτης εισαι εσυ και οι ουκαδες και ολα τα σωματα ασφαλειας.

    και στο κατω κατω γιατι καποιος να πιστευει οτι κατι τετοιο θα γινει?επειδη εγιναν τα ιμια και καποια εκατομμυρια παραβιασεις του εθνικου εναεριου χωρου.λες και μεις δεν καναμε τα ιδια,δε σκοτωσαμε αθωους(απο τον αλεξανδρο ακομα) ή δεν καταπατησαμε ξενη γη.

    τιποτα δεν προκειται να γινει φιλε μου και αυτο γιατι δεν εξαρταται απο μας.και σωστα.τωρα αν καποιοι ονειρευονται πολεμους και αλησμονητες πατριδες και μαρμαρωμενους βασιλιαδες καλα κανουν αφου το γουσταρουν.αλλα αυτο δε σημαινει οτι γενικως δεν υπαρχει μια κοινη λογικη οσον αφορα την παγκοσμια ισσοροπια.

    οσο για την αγια σοφια ενταξει καταλαβαινω τον πονο σου.αλλα εγω κλαιω πιο πολυ οταν βλεπω καποιους να μην εχουν το θεο τους σ αυτα που λεν και να το παιζουν εκπροσωποι του θεου ή κυβερνητες αυτου του χαους.

    να σοβαρευτουμε καποια στιγμη.η μονη απειλη ειναι ο τουρκαλας που κρυβουμε μεσα μας φιλε και αυτος δε βγαινει ουτε με συνθηματα ουτε με παρελασεις ουτε ακουγοντας τους μαυροφορεμενους ψευτες που ξεπουλανε την χωρα με αντρο το περιβολι που σεβαστηκαν ακομα και οι κατακτητες.

    "και τωρα τι θα κανουμε χωρις εχθρους.τουλαχιστον αυτοι ηταν μια καποια λυση"(καβαφης στο περιπου)

    χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρηστο:

    -Σαφως το μεγαλυτερο προβλημα των απρελασεων δεν ειναι η εμφανιση των μαθητων/μαθητριων,αλλα κυριως οτι το κανουν επειδη ΔΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ την ημερα εκεινη!Γιατι μη μου πεις οτι δεν μπορουν να τα βαλουν τις υπολοιπες 364 μερες του χρονου!Πρεπει δηλαδη η παρελαση να γινει πασαρελα;Και σ'αυτο φταινε κυριως οι γονεις και οι καθηγητες,μ'αυτη την απολυτη ελευθερια-που επικαλεισαι κι εσυ-που εδωσαν στα παιδια τους,με αποτελεσμα αυτη να καταληξει σε ΑΣΥΔΟΣΙΑ.Γιατι εκει καταληγει φιλε μου,οταν δεν ξερεις να τη διαχειριστεις.Και δυστυχως κατι τετοιο εχει γινει στην Ελλαδα στους περισσοτερους τομεις της καθημερινοτητας μας.

    Οσο για τους παπαδες και τα "real estate",εχουμε αναφερθει πολλες φορες σ'αυτο το ιστολογιο για το βρωμικο πολεμο που γινεται στη Μονη Βατοπαιδιου,παρουσιαζοντας μαλιστα και φωτογραφικες αποδειξεις,που εννοειται δε μας δειχνουν οι καλοθελητες δημοσιογραφοι.Αν δε τα εχεις ηδη δει,σου προτεινω τα παρακατω αρθρα:
    http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2008/10/blog-post_6669.html και
    http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2008/10/2.html

    Τωρα για τις δηλωσεις που κανει ο Ανθιμος και τις καταδικαζεις,δε σε βλεπω να κανεις το ιδιο και για τις γελοιες οσο και ανιστορητες θεσεις του καθε Γκρουεφσκι...κι αν εμεις ονειρευομαστε Αγια Σοφια επειδη καποτε μας ανηκε,ο εν λογω κυριος τι ακριβως ειχε πχ. στη Θεσσαλονικη;Τελος σχετικα με τον Μ'Αλεξανδρο,αν τον συγκρινεις με τους τουρκους,τι να πω...ηταν απο τους ελαχιστους-αν οχι ο μοναδικος-κατακτητης παγκοσμιως που αγαπηθηκε περισσοτερο απο τους κατακτημενους λαους παρα απο τον ιδιο του το λαο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος2/11/08, 10:04 μ.μ.

    σωστα τα λες dim και επισης δεν βλεπω να κατηγοραει καποιους "Ελληνες" που μονο θεσεις της Ελλαδας δεν προωθουν. Ξερουμε ολοι ποιοι ειναι αυτοι και προκαλουν συνεχως . Προσπαθουν να προβαλλουν μια χαρη σαν υποχωρηση. π.χ. ενταξει μωρε τι Σκοπια τι Μακεδονια , ενω ακομα σχεδιαζαν στο παρελθον μεγαλη Μακεδονια ανεξαρτητη απο την Ελλαδα. Αλλα ο κοσμος θυμαται !! Οσον αφορα τους Τουρκους δεν καθησυχαζομαι απο τις θελησεις των Αμερικανων και των Ρωσων αλλα θελω να στηριζομαι στις δυναμεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/11/08, 11:55 μ.μ.

    dim:

    σαφως και καταδικαζω τις δηλωσεις του γκρουεφσκι και των ομοιων του ονειροπολων!αλλα εμενα δε με ενδιφερει τι λεν αυτοι,εμενα με ενδιαφεροι το πως απανταμε εμεις σ αυτες τις βλακειες.

    οσον αφορα αυτο που ειπε ο αλλος φιλος οτι δεν καταδικαζω τους ελληνες που δεν προωθουν ελληνικες θεσεις λεω οτι και παλι καθενας εχει τις αποψεις τους και λεει οτι γουσταρει.και αυτο ειναι ελευθερια και οχι ασυδωσια.

    επισης ειναι αληθεια οτι οχι μονο οι σκοπιανοι σχεδιαζαν τη μεγαλη μακεδονια αλλα και οι ελληνες σχεδιαζαν τη μεγαλη ελλαδα με τη μεγαλη ιδεα και αλλα τετοια.οποτε και ο αντιστοιχος tms των σκοπιων μπορει να πει τα ιδια με σενα.απλως εσυ λες ναι αλλα καποτε ηταν δικα μας.και γω απαντω:γιατι δε λες τα ιδια για την κατω ιταλια που ηταν επισης δικια μας.δεν ακουσα ποτε να λετε "παμε να παρουμε τη σικελια επειδη καποτε ηταν ελληνικη".τα ιδια και με τη μασσαλια και με το αυγανισταν.ο αλεξανδρος εφτασε μεχρι ινδια.γιατι να μη τα διεκδικησουμε ολα δηλαδη?

    και μετα να αρχισουν να ζητουν και οι γερμανοι την αυτοκρατορια τους πισω,οι ιρανοι το ιδιο(περσες),οι ισπανοι οι αγγλοι και δε συμαζευεται.αυτο που λες οδηγει απ ευθειας σε τριτο παγκοσμιο πολεμο.για αυτο και δεν προκειται να γινει.

    επισης συμφωνω με αυτο που λες οτι προτιμας να βασιζεσαι στις δυναμεις σου παρα στην καλη θεληση ρωσσων και ΗΠΑ.ομως η δυναμη του λαου δεν ειναι τα οπλα,ουτε οι εκκλησιες ουτε τα f 16.τα μονα οπλα ειναι τα σχολεια.το ειπε και ο κολοκωτρονης στην πνυκα οταν μιλησε στους μαθητες:"μορφωθειτε!!".

    οσο για τον αλεξανδρο εχεις δικιο.ειναι ο μοναδικος που αγαπηθηκε απο τους κατακτημενους.αλλα και ο μοναδικος που σκοτωσε ολους τους δικους του προτου ξεκινησει αυτην την εκστρατεια αγαπης!ολους τους εκαψε,εκτος βεβαια απο το σπιτι του ποιητη πινδαρου ως ενδειξη σεβασμου στον δασκαλο αριστοτελη και στις τεχνες.καθαρη τρελα!

    κατι τελευταιο:ενα f16 κοστιζει γυρω στα 10 εκατομμυρια ευρω.ενα σχολειο κοστιζει μισο εκατομυριο.ποιος προδωσε στ αληθεια τον κολοκωτρονη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και τι προτεινεις να κανουμε;Να ακυρωσουμε ολα τα εξοπλιστικα προγραμματα,ενω η Τουρκια διαθετει το 80% (!!!) του ετησιου προυπολογισμου της στην αγορα οπλων;Κι εγω θα ηθελα να συνορευουμε με Ελβετια,Αυστρια και Λιχτενσταιν,αλλα κατι τετοιο δε γινεται...

    Η Μεγαλη Ιδεα του Ελληνα ειναι τελειως διαφορετικη απ'αυτη του σκοπιανου,αλβανου κλπ.Εμεις θελουμε να ελευθερωσουμε τις χαμενες πατριδες που ηταν ελληνικες απο παλια και δεν ζηταμε εδαφη που δε μας ανηκαν ποτε.Κι οσον αφορα την Κατω Ιταλια,υπαρχουν Ελληνοιταλοι (γκρεκομανοι) που ζουν εκει και απολαμβανουν μαλιστα ορισμενων προνομιων απο το ιταλικο κρατος,το οποιο εχει ζητησει συγνωμη για την επιθεση του 1940.Βλεπεις οι αλλοι γειτονες να εχουν πραξει κατι αναλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/11/08, 1:25 μ.μ.

    Καταρχην εγω μιλαω για προδοσια "Ελληνων" που ηθελαν η Μακεδονια μας , τα Σκοπια να αποτελεσουν ανεξαρτητο κρατος. Αυτοι λοιπον ας εκφραζουν τις αποψεις τους αλλα τα ιστορικα ντοκουμεντα δεν διαγραφονται. Τα σχολια ναι μεν θα μορφωσουν αλλα δεν θα ειναι αυτα που θα αντιμετωπισουν τον καθε τουρκο. Και ο συνονοματος μου Θεμιστοκλης ειπε οτι τα ξυλινα τειχη θα μας σωσουν και εννοουσε τα πολεμικα πλοια .Εκτος αν θελετε καποιοι να γινουμε ενωμενα Βαλκανια ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος10/11/08, 12:33 π.μ.

    μα ισα ισα τα σχολεια ειναι αυτα που θα μας σωσουν,οχι τα οπλα.

    κανεις δε θελει να γινουμε ενωμενα βαλκανια.ενωμενοι ανθρωποι πρεπει να γινουμε,ειται ειμαστε ελληνες,τουρκοι,βουλγαροι,κουβανοι,αμερικανοι,...


    απο το ιδιο χαρμανι βγηκαμε ολοι και αρχισαμε να σκοτωνοματε χωρις λογο.και με τα μας εβαλαν οι καριοληδες να αγοραζουμε οπλα.

    και στην τελικη οποιος θελει πολεμο ας το πει.δικαιολογιες του τυπου "φυλαγε τα ρουχα σου.." ειναι αστειες και ανεδαφικες.

    εγω δε θελω πολεμο.δε θελω να σκοτωσω κανεναν ανθρωπο επειδη απλως ειναι τουρκος η αλβανος η δε ξερω και γω τι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος14/11/08, 5:32 μ.μ.

    αν οι προγονοι μας ειχαν την ιδια φιλοσοφια με την δικη σου δεν θα υπηρχε σημερα Ελλαδα γιατι θα στενοχωριονταν να σκοτωσουν τον εχθρο .Οτι σωζει η παιδεια ειναι κατι αυτονοητο και σημερα στα σχολεια διδασκονται μαλακιες . Αλλα οταν εχεις μια κατασταση δεν την κατακρινεις μονο αλλα προσπαθεις και να προσαρμοστεις σε αυτην ωστε να επιβιωσεις και τα οπλα ειναι ενα μεσο που βοηθαει σε αυτο το σκελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος14/11/08, 5:35 μ.μ.

    και δεν εξαρτονται ολα απο το τι θελουμε εμεις αλλα και απο αλλους παραγοντες . Και εγω θελω πανισχυρη Ελλαδα αλλα κατι τετοιο δεν ισχυει τοσο σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος16/11/08, 11:48 μ.μ.

    μονο πο τοτε φιλε μου υπηρχε οντως εχθρος,ενω σημερα δεν υπαρχει εχθρος.ολοι οι λαοι βραζουν στο ζουμι τους.αν δεις εχουν ολοι τα ιδια προβληματα.ποιος νοιαζεται για τον πολεμο?μονο οι οπλεμποροι και οι παππαδες νοιαζονται για να μη χασουν τα φραγκα τους.

    ελπιζω να κανετε και αυριο ενα αφιερωμα για το πολυτεχνειο.

    χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ναι Χρηστο,σημερα δεν υπαρχει εχθρος...εσυ μ'αυτο το πλευρο να κοιμασαι...και οι τουρκοι στο Καστελλοριζο για τουρισμο βγηκαν!Και φυσικα βαζουμε τους παπαδες διπλα στους οπλεμπορους,μιας και πανε μ'ολα,οπως η κοκα-κολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος17/11/08, 12:06 μ.μ.

    δηλδη εσυ νομιζεις οτι μπηκαν για να κανουν πολεμο?

    για βολτα μπηκαν επειδη πηραν διαταγη να προκαλεσουν εμας.εξ αλλου και μεις τα ιδια κανουμε ολη την ωρα.εμεις δεν παραβιαζουμε τον εναεριο χωρο της τουρκιας?

    ολα αυτα ειναι κακες πλακιτσες των υπουργων για να κρατουν τον κοσμο σε κατασταση φοβου και ανασφαλειας.

    κι απ οτι βλεπω τα καταφερνουν μια χαρα.

    χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλα Χρηστο,σε τι κοσμο ζεις;Ομορφα αγγελικα πλασμενο;Δεν αναρωτιεσαι γιατι οι τουρκοι συνεχιζουν τις προκλησεις ενω η ντορουλα και λοιποι προδοτες συνεχιζουν να υποχωρουν;Δηλαδη τι πρεπει να γινει,να φτασουν μεχρι την Αθηνα για να πειστεις εσυ και καποιοι αλλοι οτι υπαρχει προβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20