Online οι ληξιαρχικες πραξεις για γαμους και βαπτισεις


Την ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η δυνατότητα online έκδοσης των πράξεων, η οποία ενεργοποιείται σταδιακά από σήμερα μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr, θα εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο.
«Σήμερα αυτό το οποίο ετοιμαζόμαστε να ανακοινώσουμε είναι την έναρξη παροχής ψηφιακών υπηρεσιών πια για έκδοση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων. Είναι πάρα πολλά τα πιστοποιητικά τα οποία αναζητούνται σε καθημερινή βάση από δήμους και ληξιαρχεία. είναι σχεδόν 7 – 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως σε δήμους και σε ΚΕΠ, που θα μπορούν πλέον να αποφευχθούν, διότι όλες αυτές οι υπηρεσίες θα παρέχονται πλέον online. Και βέβαια και τα ληξιαρχικά και τα δημοτολογικά πιστοποιητικά θα έχουν πλέον ψηφιακή σφραγίδα και μοναδικό κωδικό και QR CΟDE και μηχανισμό επαλήθευσης. Ξεκινάμε με τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας για να ακολουθήσουν ελπίζω πολύ σύντομα και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά, εγγυτέρων συγγενών, ληξιαρχικές πράξεις γάμου, συμφώνου συμβίωσης, γέννησης και θανάτου ανέφερε», μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε «δώσαμε αμέσως τη δυνατότητα πρόσβασης στο Μητρώο Πολιτών από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Δημοσίου κι έτσι κατέστη δυνατό το σύνολο των δεδομένων που περιλαμβάνονται στο μητρώο πολιτών, δηλαδή η οικογενειακή κατάσταση, βάπτιση, γέννηση, γάμος,θάνατος, οικογενειακή μερίδα, τόπος κατοικίας, όλα τα βασικά χαρακτηριστικά να μπορούν να είναι στη διάθεση των υπολοίπων φορέων του Δημοσίου και του Κέντρου διαλειτουργικότητας».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε και ανέπτυξε στον Πρωθυπουργό όλες τις διαδικασίες της νέας ψηφιακής παροχής προς τους πολίτες, που, όπως ανέφερε, είναι προϊόν καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20