ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: "ΝΑ ΕΚΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΑΛΦΗ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1821!"

Την εντυπωσιακή πρόταση να εκποιηθούν τα τιμαλφή και τα αφιερώματα ναών και μοναστηριών προς όφελος του λαού που υποφέρει (όπως έγινε από την Εκκλησία και στην Επανάσταση του '21) καταθέτει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος. Η πρωτοβουλία του έχει επίσημο χαρακτήρα, συζητήθηκε ήδη στην Ιεραρχία και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να εφαρμοστεί στη Μητρόπολή του αφού, όπως λέει, «καλύτερα να τα πάρουν οι φτωχοί παρά να τα κλέβουν οι κλέφτες ή να τα κρύβουμε στα θησαυροφυλάκια». 
Ο κ. Νικόλαος ταΐζει εκατοντάδες φτωχούς στα συσσίτια, μοιράζει 2.000 δέματα σε οικογένειες και καταθέτει χρήματα σε λογαριασμούς ορφανών κοριτσιών προκειμένου να αποκτήσουν προίκα! Συγκεκριμένα:
- Προτείνατε στην Ιεραρχία να εκποιηθούν τα τιμαλφή ναών ή μονών για να ανακουφιστεί ο λαός που υποφέρει. Πώς ακριβώς διαμορφώνεται αυτή η πρόταση; 
Προκειμένου να τα έχουμε κλειδωμένα στα θησαυροφυλάκια ή να τα αφαιρούν οι κλέφτες, συμφερότερο και προτιμότερο είναι να τα εκποιούμε υπέρ του λαού. Αυτή την πρόταση υπέβαλα στο σώμα της Ιεραρχίας, το οποίο συμφώνησε να υλοποιηθεί κατά την κρίση των εκασταχού μητροπολιτών. Διά τον τρόπο εκποιήσεως υπάρχει κανονισμός της Εκκλησίας, που διασφαλίζει τη νόμιμη και κανονική διαδικασία της εκποιήσεως. Στη Μητρόπολή μου ήδη έχω ενημερώσει τα ηγουμενοσυμβούλια και τα εκκλησιαστικά συμβούλια να μελετήσουν το θέμα και να μου γνωστοποιήσουν την άποψή τους. Στην πρόσφατη ιερατική σύναξη ιδιαιτέρως με ικανοποίησε η ομόφωνη απόφαση των ιερέων μας και η έγκριση της προτάσεώς μου. Σημειωτέον ότι ο τοπικός Τύπος με ευμενή σχόλια υποδέχθηκε την πρόταση αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως. 
- Αντιδράσεις υπήρξαν; 
Στην Ιεραρχία διαπίστωσα ότι μερικοί αδελφοί μητροπολίτες διστάζουν μήπως και σκανδαλίσουν τους αφιερωτές, που έχουν μια συναισθηματική σχέση με το αφιέρωμά τους και θα ήθελαν να παραμένει ως έχει. Σεβαστή η άποψη αυτή και ασφαλώς εδώ χρειάζεται διάκριση και ποιμαντική σύνεση. 
- Εσείς θα το πράξετε ακόμα κι αν δεν ακολουθήσουν άλλες Μητροπόλεις; 
Ήδη το έχω θέσει σε εφαρμογή. Ο κάθε μητροπολίτης είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος. Εχω όμως την εντύπωση ότι προτιμότερο είναι να τα δίνουμε στους φτωχούς παρά να τα κλέβουν οι κλέφτες. Οι κλοπές ναών, μουσείων, μονών, αφιερωμάτων είναι στα καθημερινά δελτία ειδήσεων πανελλαδικώς. Η φύλαξη είναι δυσχερής και ελλιπεστάτη. Θεωρώ αναγκαία στην παρούσα φάση την πρωτοβουλία αυτή.
ΣΧΟΛΙΟ HELLAS - ORTHODOXY: ΕΥΓΕ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΓΙ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ!
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ στάθηκε, στέκεται και θα στέκεται πάντα δίπλα στον φτωχό, δοκιμαζόμενο και εξαθλιωμένο - εξαιτίας των γραικύλων αντίχριστων πολιτικάντηδων - λαό!
Να δώσει λοιπόν και τα τιμαλφή και ό,τι άλλο έχει για να ανακουφίσει τους φτωχούς ανθρώπους!
Πιστεύουμε πως όσοι έκαναν αφιερώματα στις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια, ευχαρίστως θα δέχονταν αυτά να αξιοποιηθούν για το κοινό καλό!
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: Δώστε, εσείς οι Δεσποτάδες και τα εγκόλπια, τους σταυρούς, τις μίτρες, ακόμα και τα άμφια που δεν χρειάζεστε, προκειμένου να αξιοποιηθούν!
Θα είναι μια ακόμα αποστομωτική απάντηση στους ελεεινούς και Φαρισαίους κριτές σας, που τόσα χρόνια μας μιλάνε για τα δήθεν "πλούτη των παπάδων", ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥΣ!

Υ.Γ. Προφανώς στα εκποιηθέντα τιμαλφή δεν εννοούμε τα παμπάλαια κειμήλια, που κοσμούν τις Ιερές Μονές και τις Εκκλησίες και ΠΡΕΠΕΙ να παραμείνουν εκεί. Αυτή η διευκρίνηση είναι απαραίτητη, γιατί παραμονεύουν και κακεντρεχείς.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20