Οι Συνταγές του Αγίου Όρους: Ροφός Αγιορείτικος με άσπρη σάλτσα (μοναχού Επιφανίου)

Μια νέα στήλη εγκαινιάζεται σήμερα από το ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: Κάθε Σάββατο, θα δημοσιεύουμε μία Μοναστηριακή Συνταγή από το Άγιον Όρος, έτσι ώστε να γνωρίσουμε όλοι την αγιορείτικη κουζίνα, που εκτός από πεντανόστιμη είναι και απολύτως υγιεινή! Φυσικά οι συνταγές δεν είναι μόνο για να διαβάζονται, αλλά και για να...φτιάχνονται!

Ξεκινάμε με μία συνταγή του γνωστού μοναχού - μάγειρα π. Επιφάνιου Μυλοποταμινού, από το βιβλίο του «Η Μαγειρική του Αγίου Όρους»:

ΡΟΦΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ (μοναχού Επιφανίου)

Εκτέλεση

Ξελεπιάζουμε τον ροφό,αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια και κόβουμε σε φέτες,πάχους πέντε ή έξι εκατοστών.Πλένουμε καλά τα κομμάτια και αφαιρούμε με προσοχή όλα τα αίματα,ξαναπλένουμε και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι,για να στραγγίσουν. Τα αλατίζουμε κατόπιν με χονδρό αλάτι.Το ψάρι μας πρέπει να παραμείνει στο αλάτι επί τρεις ή τέσσερις ώρες τουλάχιστον ή να το ετοιμάσουμε απο την προηγούμενη ημέρα.Στη δεύτερη περιπτωση,φυλάγουμε τον ροφό μας στο ψυγείο (μαζί με το σουρωτήρι) βάζοντας ένα σκεύος (συνήθως ταψί) από κάτω για να μαζέψει τα ζουμιά του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν αφαιρούμε την πέτσα του ροφού.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν χάλκινους ταβάδες,όμως τώρα που βρίσκουμε τέτοιους μόνο για διακόσμηση,χρησιμοποιούμε ταβάδες αλουμινίου.Επιμένω ταβά και όχι κατσαρόλα βαθιά ή κάποιο ανοξείδωτο ανάλογο σκεύος,γιατί τότε θα κολλήσει το φαγητό μας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20