Είναι Νηστεία να τρώμε αρτύσιμα φαγητά με...νηστίσιμα υλικά;

Η ερώτηση αυτή απευθύνεται σε όλους μας και κυρίως, σε όσους και όσες νηστεύουν. Είναι γεγονός πως η εγκράτεια στο φαγητό είναι πολύ δύσκολη, ειδικά στην εποχή μας. Πολύς κόσμος, ακόμα και άνθρωποι που είναι πιστοί Χριστιανοί, δεν μπορούν να αντέξουν τις Νηστείες όπως επιτάσσει η παράδοση της Εκκλησίας μας κι έτσι, με διάφορους τρόπους προσπαθούν να τις...ελαφρύνουν.

Με ποιους τρόπους; Καταρχήν, κάνοντας «οικονομία» σε διάφορα φαγητά που - αν και μη νηστίσιμα - τρώνε. Φυσικά, όταν συντρέχει λόγος υγείας ο Πνευματικός συνήθως δίνει την Ευχή του για να γίνει κατάλυση σε αρτύσιμα. Άλλωστε, η ίδια η Εκκλησία έχει καθιερώσει αυτή την «οικονομία» να γίνεται σε λογικά πλαίσια, αναγνωρίζοντας πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες σωματικές αντοχές και δυνάμεις.

Το χειρότερο όμως, κατά την γνώμη μου, που γίνεται σε αυτούς τους «τρόπους ελάφρυνσης» της Νηστείας, είναι τα διάφορα «νηστίσιμα» υλικά που έχουν καθιερωθεί στο νηστίσιμο τραπέζι μας, κυρίως τα τελευταία χρόνια: Αναφέρομαι σε διάφορες νηστίσιμες...εφευρέσεις όπως το φυτικό τυρί, το φυτικό βούτυρο, το φυτικό λάδι, οι φυτικές κρέμες γάλακτος κι ένα σωρό άλλα τέτοια «φυτικά», από υποκατάστατα του κρέατος μέχρι σοκολάτες!

Κυριολεκτικά, μια τεράστια (και άκρως επικερδής) «νηστίσιμη» βιομηχανία έχει στηθεί στην παραγωγή των συγκεκριμένων τροφίμων: Από την «πρώτη διδάξασα» σόγια φτιάχνονται (;) σχεδόν όλοι οι αντικαταστάτες των γαλακτοκομικών, ενώ διάφορα λάδια (;) βαφτίζονται νηστίσιμα για να δελεάσουν τους καταναλωτές. Μέχρι και σουβλάκια, πίτσες και άλλα πρόχειρα φαγητά διαφημίζονται πλέον ως νηστίσιμα, ενώ στα ταχυφαγεία (fast-foods) οι κατάλογοι είναι γεμάτοι με τέτοια φαγητά, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιούν τους...φυτικούς αντικαταστάτες των ελαίων / γαλακτοκομικών που αναφέραμε παραπάνω.

Γεννιέται λοιπόν ευθής το ερώτημα: Είναι Νηστεία αυτή που κάνουμε, όταν καταλύουμε τυρί, γάλα, λάδι και άλλα πολλά που «απλώς» είναι φυτικά; Πόσο νηστίσιμο μπορεί να είναι ένα φαγητό που απλά αντικαθιστά τον κιμά με τη σόγια (π.χ νηστίσιμος μουσακάς) ή την κρέμα γάλακτος και το τυρί με τα αντίστοιχα «φυτικά»; (για παράδειγμα, διάβαζα προ ημερών σε χριστιανική ιστοσελίδα μια συνταγή για ζυμαρικά φούρνου με φυτική κρέμα γάλακτος, φυτικό τυρί και φυτικό βούτυρο που μάλιστα διαφημιζόταν ως ένα «αλάδωτο φαγητό που είναι σαν αρτύσιμο"!!!)

Με απλά λόγια: Μήπως κοροϊδεύουμε τον Θεό και τους εαυτούς μας με όλα αυτά τα «νηστίσιμα» παρασκευάσματα; Τι διαφορά έχει ένας που τρώει νηστίσιμο...παστίτσιο ή «αλάδωτη» πίτσα με κάποιον που τρώει τα ίδια με αρτύσιμα υλικά; Όταν έχουμε τη νοοτροπία πως δεν πρέπει να στερηθούμε αυτά που μας αρέσουν ούτε σε περίοδο Νηστείας, αλλά αντίθετα τα μετασχηματίζουμε και τα...μεταμορφώνουμε φτιάχνοντάς τα με παραπλήσια υλικά, τι είδους Νηστεία είναι αυτή; Ποιον κοροϊδεύουμε;

Υποτίθεται πως, η στέρηση των αρτύσιμων φαγητών γίνεται για να ασκηθούμε στην εγκράτεια σώματος και ψυχής (διαφορετικά μπορούμε να κάνουμε δίαιτα αντί για Νηστεία). Πώς θα γίνει αυτό όταν κάποιος αναλίσκεται στο πώς θα φτιάξει το αρτύσιμο φαγητό με νηστίσιμα υλικά, που εκτός των άλλων ελέγχονται ακόμα και για το αν είναι όντως τέτοια; Ποιος μας λέει πως οι διάφορες εταιρείες που τα παρασκευάζουν λένε ψέματα για να τα πουλήσουν και στην πραγματικότητα έχουν χρησιμοποιήσει μη νηστίσιμα υλικά; Το λέω αυτό, διότι ορισμένα παραείναι...νόστιμα για «φυτικά» και «αλάδωτα»!!!

Ας αποφασίσουμε λοιπόν τι θέλουμε. Να κάνουμε μια Νηστεία έστω μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας ή να παρουσιαζόμαστε ως...αυστηροί νηστευτές καταναλώνοντας αρτύσιμα φαγητά με νηστίσιμα υλικά; Στο κάτω - κάτω, αν κάποιος δεν μπορεί να στερηθεί π.χ το τυρί, ας το φάει όπως είναι κανονικά κι ας μην ψάχνει να βρει τυριά...φυτικά! Γιατί όσο κι αν πιστεύει πως τελικά «στερήθηκε το τυρί» στη νηστεία τρώγοντας...τυρί σόγιας, στην πραγματικότητα δεν το στερήθηκε και το ξέρει καλά!

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν τα γράφω αυτά κάνοντας έλεγχο στον τρόπο νηστείας κάθε Χριστιανού. Άλλωστε, η παρότρυνση για αυτό το άρθρο ήρθε εντελώς φυσικά, ενθυμούμενος κάτι μπιφτέκια σόγιας που έφαγα χθες. Ήταν τόσο νόστιμα, που ξέχασα εντελώς ότι νηστεύω. Ή για να ακριβολογώ, αισθάνθηκα πως δεν κάνω Νηστεία αλλά «νηστεία»...


http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2014/03/tablets.html

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

4 σχόλια :

 1. Η συζήτηση αυτή γίνεται συχνά τα τελευταία χρόνια που η τεχνολογία τροφίμων έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα υποκατάστατα. Πέραν αυτού είναι προφανές ότι όταν υιοθετήθηκαν οι κανόνες της νηστείας τίποτα από όλα αυτά τα τεχνητά τρόφιμα δεν υπήρχε οπότε δεν υπάρχει και ένας σαφής κανόνας ώστε να θεωρούνται "απαγορευμένα". Νομίζω η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνει ο καθένας , για τον εαυτό του κυρίως, είναι το τι θεωρεί ο ίδιος νηστεία. Παρόλο που κάποιες φορές χάνεται το μέτρο η αλήθεια είναι, νομίζω ότι αν υπάρχει διάκριση αυτός που θέλει να νηστεύει ουσιαστικά θα περιορίσει τα υποκατάστατα αλλά δεν θα σκανδαλιστεί αν κάποιος άλλος φάει. Τυπικά ακόμα και με τα φυτικά τυριά, γάλατα, κ.λπ δεν αμαρτάνει κανείς αλλά ουσιαστικά καταλήγει να μην στερείται σχεδόν τίποτα. Από την άλλη άνθρωποι που κάνουν μία αρχή στη νηστεία (όταν έχουν μάθει καθημερινά να τρώνε οτιδήποτε επιθυμούν) μπορεί να κάνουν τον δικό τους αγώνα και τρόφιμα όπως αυτά βοηθούν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον και οι συνθήκες της ζωής δεν είναι ίδιες με παλιότερα. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων πια δεν έχει την δυνατότητα να φάει καθημερινά και με ηρεμία στο σπίτι του κάποιο μαγειρεμένο φαγητό οπότε ψάχνει κάτι τυποποιημένο ή έτοιμο που να πληροί έστω στα τυπικά τους διατροφικούς κανόνες τις νηστείας. Και όπως και να το κάνουμε επειδή το μάρκετιν σημαδεύει με αυτοκόλλητο "νηστίσιμο " το γάλα καρύδας για να προσελκύσει πελάτες δεν σημαίνει πως είναι και αρτύσιμο.
  Στο δια ταύτα. Αν κάποιος θέλει να νηστέψει "αυστηρά" με παξιμάδι και λαχανικά ας το κάνει. Όποιος τα βρίσκει μπαστούνια με την νηστεία ας προτιμήσει τα πιο "εύγευστα" υποκατάστατα στερούμενος όμως έστω τα πραγματικά "λιπαρά" φαγητά.
  Το γεγονός όμως πως ακόμα και οι εταιρείες τροφίμων έστω και για βελτίωση των κερδών υπολογίζουν την νηστεία είναι για μένα ενθαρρυντικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος3/4/18, 8:00 μ.μ.

  από την στιγμή που δεν ειναι γαλακτοκομικά ναι ,ειναι νηστίσιμα και για καποιον που τρώει γαλκτοκομικά ναι έχει διαφορά η γεύση...τι σασ ενοχλεί η λέξη "τυρί" ; οποιοσ κανει νηστεία πρέπει να τρώει και άγευστα; μείνεται στην ουσία και μην ψάχνεστε συνεχωσ τι κάνουν οι δίπλα... ασ είναι σώστοσ ο καθένασ για τον εαυτό του και τον Θεό που θα τον κρίνει όχι όλοι εμείσ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος20/4/19, 12:50 μ.μ.

  Έχω φάει τη νηστίσιμη πίτσα που διαφημίζουν στα super market Lidl .Κακά τα ψέμματα υπολείπεται πολύ σε γεύση από μία αρτύσιμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20