Εκοιμήθη σε ηλικία 94 ετών ο Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Στις 11 το πρωί, της Τρίτης 3 Μαρτίου, θα τελεσθέι η Εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.
Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ «οι σημαίες στους Ι. Ναούς και τα Ιδρύματα της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πειραιώς έως και την 3 Μαρτίου θα παραμείνουν μεσίστιες και οι Ι. Ναοί διά πενθίμου κωδωνοκρουσίας θα αγγέλουν την εκδημίαν Αυτού», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1926 στο Βαρθολομιό Ηλείας αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πάτρα.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο μακαριστός ιδρυτής και πρώτος Ηγούμενος της ιεράς συνοδικής και σταυροπηγιακής μονής της Παναγιάς Χρυσοπηγής, παραιτήθηκε από την θέση και ακολούθησε η εκλογή του νέου ηγουμένου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Παναούση.
Το 1948 δίδασκε ως κατηχητής στην Πάτρα για να προσληφθεί το 1953 στο βιβλιοπωλείο της αδελφότης της Ζωής. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1959.
Το 1957 αρχίζει τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε. Παράλληλα την ίδια εποχή εγκαθίσταται σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπου συγκατοικούσε με τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγειαλίας) και με τον Χρήστο Παρασκευαΐδη (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο), με τους οποίους και συνδέθηκε με στενή φιλία.
Το 1967 τοποθετήθηκε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητικών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1980.
Το 1973 ίδρυσε μαζί με τους τότε Αρχιμανδρίτες Αθανάσιο Λενή και Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη το Συνοδικό Μοναστήρι της Παναγίας της «Χρυσοπηγής», της οποίας και ορίστηκε ηγούμενος. Το 1975 εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ρωγών, αναλαμβάνοντας παράλληλα την διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας. Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς. Συνυποψήφιός του στην ψηφοφορία εκλογής, την οποία και έχασε με δώδεκα ψήφους διαφορά, ήταν ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.
Είναι επίσης Ιδρυτής της Αδελφότητας «Η Χρυσοπηγή». Έχει γράψει πλήθος θρησκευτικών έργων και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά και εφημερίδες. Πνευματικά του παιδιά θεωρούνται οι Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.
Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδoς και με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου.
Κατά την περίοδο της θητείας του ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο ενώ δημιούργησε οργανωμένα συσσίτια για απόρους πολίτες. Ίδρυσε επίσης τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής εκκλησίας.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2006 υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας, παραίτηση που η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή τρείς μέρες αργότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Κύριος να τον αναπαύσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔραστηριότατος μητροπολίτης αλλά μάλλον δυστυχώς πίστευε τον παπισμό ως Εκκλησία...
Νομίζω ο Μακαριστός Μητροπολίτης ήταν παραδοσιακότατος και ακραιφνής Ορθόδοξος. Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, ως πνευματικός π.χ. του Μακαριστού Χριστοδούλου ή του Καλαβρύτων Αμβροσίου.
ΔιαγραφήΓια τον παπισμό οι θέσεις των αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και του Καλαβρύτων Αμβρόσιου χώλαιναν δυστυχώς απο ορθόδοξης πλευράς. Υπάρχουν ντοκουμέντα επίκρισης και των δύο απο παραδοσιακούς κληρικούς και θεολόγους.
ΔιαγραφήΤο ίδιο και του ετέρου πνευματικού τέκνου του Καλλινίκου, του Δημητριάδος Ιγνάτιου. Δυστυχώς!
Βέβαια στροφή έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος και αγωνίζεται κατα του οικουμενισμού. Αλλά πλήρως ικανοποιητικές θέσεις δεν έχει.
Αυτά για τώρα.
Ο Κύριος να τον αναπαύσει.
"Το σπουδαιότερο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι η διάδοση και μετάδοση του λογου του Θεού".
ΑπάντησηΔιαγραφή(Μητροπολίτης πρ.Πειραιώς Καλλίνικος για τα 25 χρόνια του περιοδικού " Πειραϊκή Εκκλησία")
Μεταφορά: Ποταμίσιος