Η συγκλονιστικη επιτυχια της ταινιας "Ο Ανθρωπος του Θεου", απαντηση σε οσους καταφερονται εναντιον της

Μέσα σε λιγότερες από 2 εβδομάδες προβολής, η ταινία "Man of God" που αναφέρεται στην ζωή του Αγίου Νεκταρίου, "έσπασε" ταμεία: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 78.000 θεατές την έχουν ήδη παρακολουθήσει, με τους κινηματογράφους που την προβάλλουν να είναι κατάμεστοι και τις ουρές στα ταμεία τους να σχηματίζονται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, ειδικά νέους.

Η τεράστια επιτυχία της ταινίας, είναι η καλύτερη απάντηση στις απαράδεκτες κριτικές διάφορων επαγγελματιών (;) κριτικών που δημοσιεύτηκαν: Ο μέσος όρος της βαθμολογίας που έδωσαν οι...ειδήμονες, ήταν από μισό μέχρι ένα αστεράκι στα πέντε! Για να το πούμε απλά, "έθαψαν" όπως μπορούσαν την ταινία, άλλοι επικαλούμενοι σκηνοθετικά λάθη κι άλλοι, όντας πιο ειλικρινείς, εκφράζοντας ευθέως την ενόχλησή τους που βγήκε ένα φιλμ αφιερωμένο στην ζωή ενός Αγίου!

Φυσικά, (σχεδόν) κανείς δεν επηρεάζεται πλέον από τέτοιες κριτικές, ειδικά όταν είναι εμπαθείς και υποκειμενικές. Η ταινία έχει επιτυχία όχι μόνο μεταξύ των πιστών, αλλά και ανάμεσα σε όσους έχουν μικρή ή καμία σχέση με την Ορθοδοξία! Δεν είναι τυχαίο που, από την έναρξη της προβολής της, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον για τον Άγιο Νεκτάριο, αφού (κυρίως) νέοι αναζητούν γι' αυτόν στο Διαδίκτυο, αγοράζουν βιβλία του και μαθαίνουν για μια σπουδαία προσωπικότητα της Εκκλησίας, με έναν σύγχρονο τρόπο, όπως είναι ο κινηματογράφος.

Είναι, λοιπόν, αυτή η επιτυχία της ταινίας ενδεικτική της σύγχρονης κοινωνίας: Παρά την απαισιοδοξία και την κρίση, ο κόσμος διψά να μάθει για "άγνωστα" πρότυπα όπως ο Άγιος Νεκτάριος. Θέλει να δει ποιοτικές ταινίες, αρνούμενος την υποκουλτούρα και την βίαιη ισοπέδωση θεσμών και αξιών που πρεσβεύουν όσοι διέλυσαν τη χώρα, κυρίως από την Μεταπολίτευση και μετά.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Δεν χάθηκαν όλα! Με την προβολή υγιών προτύπων όπως ο Άγιος Νεκτάριος, όλοι μπορούμε να ωφεληθούμε και να παραδειγματιστούμε από την ζωή του, εφαρμόζοντας τα διδάγματά της στην δική μας ζωή. Και θα ήταν ευχής έργο να γυρίζονταν κι άλλες ταινίες για μεγάλους Αγίους της Ορθοδοξίας, όπως ο Άγιος Παΐσιος, ο Άγιος Πορφύριος και άλλοι. Είναι κρίμα ως χώρα να έχουμε τόσο πλούσιο υλικό για ποιοτικές παραγωγές (όχι μόνο θρησκευτικού, αλλά και ιστορικού περιεχομένου) και να μην το εκμεταλλευόμαστε, εξαιτίας της ιδεοληψίας μιας μειοψηφίας.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, στους συντελεστές της ταινίας. Δεν είναι αψεγάδιαστη, αλλά φέρνει νέα πνοή σε μια εποχή δύσκολη. Πιθανόν να μην διεκδικήσει Όσκαρ, αλλά σίγουρα θα μείνει στις καρδιές των θεατών της. Τελικά, είναι σημαντική γιατί βάζει ένα μικρό λιθαράκι σε μια προσπάθεια προσωπικής και κοινωνικής ανάτασης που θα μας βγάλει από το τέλμα της πολυεπίπεδης κρίσης.

Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Εκδότης, Συγγραφέας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20