
και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν.
Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται·
Πάσχα καινόν, άγιον, Πάσχα μυστικόν·
Πάσχα πανσεβάσμιον· Πάσχα Χριστός ο λυτρωτής.
Πάσχα άμωμον, Πάσχα μέγα, Πάσχα των πιστών,
Πάσχα το πύλας ημίν του παραδείσου ανοίξαν.
Πάσχα πάντας αγιάζον πιστούς."
Ολοκληρο το νοημα της Αναστασεως κρυβεται στο παραπανω τροπαριο:το διαβαζουμε και το ακουμε ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ,ετσι ωστε να συνειδητοποιησουμε οτι ο Χριστος ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ "ΔΙΑΣΚΟΡΠΗΣΘΗΤΩΣΑΝ" ΚΑΙ "ΩΣ ΕΚΛΙΠΕΙ ΚΑΠΝΟΣ ΕΚΛΙΠΕΤΩΣΑΝ"!Ειναι το Πασχα ΟΛΩΝ,ΠΟΥ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΖΩΗΣ!
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ:


Στην ΚΕΡΚΥΡΑ τίποτε δεν είναι «ξεκάρφωτο»: Ετσι και η ρίψη των κανατιών την ώρα που στην εκκλησία ακούγεται η φράση «ανάστα ο Θεός» και οι μπάντες βγαίνουν στους δρόμους παιανίζοντας το «Μη φοβάστε, Γραικοί». Αλλοι λένε ότι το έθιμο των «μπότηδων» έχει ενετικές ρίζες, καθώς οι Βενετοί πετούσαν έξω από τα σπίτια τους τα παλιά πράγματα την Πρωτοχρονιά για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.


Την ημέρα του Πάσχα η Ακολουθία της Αγάπης στο Καστράκι γίνεται στην Εκκλησία της Παναγίας, στη βάση ενός θεόρατου βράχου. Μετά όλοι μαζί ανεβαίνουν σε έναν άλλον βράχο που ονομάζεται «Σημαίνει ο Θεός» και πιάνουν τα τοπικά πασχαλινά τραγούδια για να καταλήξουν στην πλατεία του χωριού και να ανάψει το γλέντι. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα oι μοναχοί βγάζουν από τα μοναστήρια τα λείψανα των Αγίων που φυλούν εκεί και κατεβαίνουν στο Καστράκι για να τα παραδώσουν με τελετουργικό τρόπο στους κατοίκους οι οποίοι θα τα λιτανέψουν την επομένη και θα τα κρατήσουν ως την Κυριακή του Θωμά. Αυτή η έξοδος των Αγίων γίνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Τα σπιτικά προσπαθούν να ξεπληρώσουν την ανεκτίμητη επίσκεψη της προστάτιδάς τους με ό,τι καλό διαθέτουν, μελόπιτες, πίτες, τσουρέκια και δυνατή ντόπια ρακή. Το βράδυ την εικόνα παραλαμβάνουν όλοι σχεδόν οι Απανωμερίτες και τραβούν πεζή για το χωριό τους. Οταν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα η εικόνα ολοκληρώνει την επίσκεψή της σε όλα τα σπίτια της Απάνω Μεριάς, αφήνεται στα χέρια των Χωραϊτών οι οποίοι τη φέρνουν πίσω για να διανυκτερεύσει στην Παντάνασσα μέσα στο Κάστρο. Την τρίτη ημέρα του Πάσχα η εικόνα φθάνει μέσα από εκείνα τα χαρακτηριστικά δύσβατα μονοπάτια της Φολεγάνδρου στους σχεδόν εγκαταλελειμμένους οικισμούς, τον Πετούση, τις Θεμωνιές Λιβαδιού και στο Λιβάδι, προτού φθάσει στον Καραβοστάση και επιβιβαστεί σε ένα τρεχαντήρι για να κάνει τη θαλασσινή βόλτα της.

Ευχομαστε σε ολους ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ,με διαρκη φωτιση του καθενος ξεχωριστα αλλα και ολοκληρου του Εθνους μας απο το Αγιο Φως της Αναστασεως!!!
Μπορειτε ν'ακουσετε και να κατεβασετε τους εκπληκτικους αναστασιμους υμνους απο το podcast του blog,οπως αυτοι ψαλλονται απο τους Βατοπαιδινους μοναχους.
Χριστός Ανέστη φίλοι μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη