Οι Συνταγές του Αγίου Όρους: Σαλιγκάρια Γιαχνί (μοναχού Επιφανίου)

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα δημοσιεύουμε ακόμα μία πεντανόστιμη Μοναστηριακή συνταγή, που πιστεύουμε θα σας αρέσει ιδιαίτερα! Μπορείτε να δείτε όλες τις Συνταγές του Αγίου Όρους, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΡΑ: ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΙ (μοναχού Επιφανίου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Α΄ ΜΕΡΟΣ
Τα σαλιγκάρια μπορούμε να τα μαζέψουμε μόνοι μας στο βουνό ή τα χωράφια , αλλά πρέπει να ξέρουμε τουλάχιστον ότι καλά είναι αυτά που έχουν ασπριδερά το κέλυφος τους και όχι πρασινωπό.Μπορούμε να τα βρούμε επίσης στην αγορά ή να μας τα στείλουν απο την Κρήτη, όπου τα λένε χοχλίους.Απ΄αυτά γίνεται ένα πολύ νόστιμο φαγητό.Δε σας κρύβω ότι είναι δύσκολο έδεσμα, αλλά αξίζει τον κόπο,γιατί επαναλαμβάνω είναι πεντανόστιμα.Οι φερεοικοι και κόχλοι των αρχαίων, λοιπόν, οι σαλιακοί του σήμερα ή σαλιγκάρια, όπως και να τα ονομάσουμε, πρέπει να προσέξουμε να είναι ζωντανά, ενδεχομένως κάποια από αυτά να έχουν ψοφίσει.Τα βάζουμε σε μία λεκάνη,που έχει νερό μέχρι τη μέση, και τη σκεπάζουμε με καπάκι, προσθέτοντας κάποιο βάρος απο επάνω.Τα αφήνουμε εκεί για πέντε έως έξι ώρες.Όσα είναι ζωντανά, θα βγουν από το κέλυφος τους, θα βγάλουν τα κερατάκια  τους και θα αρχίσουν να κόβουν βόλτες.Αν δεν βάλουμε βάρος επάνω στη λεκάνη,μπορεί να βγουν από τη λεκάνη και να περπατήσουν ολόκληρη την κουζίνα μας, αφήνοντας τα γλοιώδη αποτυπώματα τους παντού και να φτάσουν ακόμη και ως το ταβάνι.Στη συνέχεια,τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τα τοποθετούμε επάνω στη φωτιά.Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ξαφρίζουμε και, έπειτα από είκοσι λεπτά βρασμού περίπου,ρίχνουμε το ξίδι και το αλάτι.Τότε θα βγάλουν όλα τα σάλια τους και πολύ αφρό.Εμείς βέβαια θα συνεχίσουμε να ξαφρίζουμε χωρίς σταματημό,ώσπου να καθαρίσει το νερό.Κάποια στιγμή ύστερα από μία ώρα περίπου, αν αμφιβάλλουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα από αυτά...

Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά κατόπιν,χύνουμε το ζεματιστό νερό τους , τα πλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν.Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το πίσω μέρος τους,έτσι ώστε να καθαρίσει εντελώς , ένώ από την τρύπα, που ανοίγουμε κόβοντας τα, μπαίνει μέσα τους το αλάτι και το ξύδι και γίνονται ποιο νόστιμα.Τα πλένουμε τρεις τέσσερις φορές για να φύγουν όλα τα κομματάκια από τα τσόφλια.Και τα σαλιγκάρια μας είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20