Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος


Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος από 19-10-2015 έως 22-10-2015

Φθάσαμε στην Ουρανούπολη τρία άτομα από την Κόρινθο -ένας κληρικός και δύο λαϊκοί -στις 18-10-2015 με ειδικό διαμονητήριο.
-Επισκεφθήκαμε τις  Ι.Μ Σιμωνόπετρας, Γρηγορίου και Αγίου Παύλου. Με το Καραβάκι της Γραμμής περάσαμε εν πλω και από τους Αρσανάδες των περιοχών  Νέας Σκήτης, Σκήτης Αγίας Άννας και Μικράς Αγίας Άννας, Καρούλια και Κατουνάκια.
-Πρόωρη έξοδος προς Ουρανούπολη λόγω καιρού και επιστροφή στην Κόρινθο στις 23-10-2015
-ΟΙ δύο από τις τρεις  Μονές που επισκεφθήκαμε ευρίσκονται σε έναν επιβαλλόμενο οικοδομικό οργασμό για την συντήρηση των παραδοσιακών κτιρίων μέσω της χρηματοδότησης των τελευταίων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
-Στις οικοδομικές εργασίες εργάζονται κατά κανόνα  αλλοδαποί και κυρίως Αλβανοί, Ρουμάνοι, Ρώσοι κλπ
-Οι προσκυνητές είναι πολυάριθμοι. Υπερτερούν κυρίως οι Ρώσοι, Ρουμάνοι, Έλληνες, Σέρβοι ,Βούλγαροι κλπ.
-Είναι άξιον θαυμασμού η φιλοξενία μερικών Μονών όπως π.χ  της Γρηγορίου και της Αγίου Παύλου,-που επισκεφθήκαμε-δηλαδή πως μπορούν και φιλοξενούν 60 ή 80 προσκυνητές κάθε μέρα και επί πλέον τα συνεργεία των οικοδομικών εργασιών, δηλαδή συνολικά περίπου  100 και πλέον άτομα.
– Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι κάθε μέρα  βρίσκονται στο Άγιο Όρος συνολικά περισσότεροι λαϊκοί από τους Μοναχούς. (προσκυνητές και εργαζόμενοι μαζί).  Εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσον με τόσους λαϊκούς οι μοναχοί μπορούν να εκτελούν τον πνευματικό τους προορισμό.
-Τα παλιά παραδοσιακά μονοπάτια για τις πεζοπορίες χρησιμοποιούνται από λίγους πλέον προσκυνητές, αφού υπάρχει ήδη αρκετό δίκτυο με αμαξιτούς χωματόδρομους και ενοικιαζόμενα ή μη μεταφορικά μέσα.
-Και στις Ελληνικές ακόμη μονές υπάρχουν σήμερα αρκετοί αλλοδαποί ορθόδοξοι νέοι μοναχοί κυρίως Ρώσοι.
https://dimitrisotiropoulosbooks.ecwid.com/
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ
Το επιβλητικό κτίριο της αποτελεί ένα ασύλληπτο οικοδομικό κατόρθωμα για την εποχή που φτιάχθηκε. Ευρισκόμενος σε ένα από τα ψηλά μπαλκόνια της έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι μεταξύ ουρανού και γης. Αλλά και πνευματικά έχεις την ίδια εντύπωση όταν ακούσεις στις τακτικές ακολουθίες τις εξαίσιες χορωδιακές ψαλμωδίες της βυζαντινής μουσικής  και μπορέσεις να συμμετέχεις με καλή προαίρεση και βιωματικά στην μυστηριακή ζωή των ακολουθιών αυτών.
Η μεστή και διακριτική ενημέρωση  των προσκυνητών  για τα διαχρονικά  και κομβικά  ιστορικά   τεκταινόμενα του Αγίου Όρους και της Μονής από τον πατέρα Αθανάσιο -σύγχρονο υμνογράφο και λόγιο-   ήταν κάτι το σπάνιο.
Υπήρξε  περιορισμένος  και επιλεγμένος αριθμός προσκυνητών στη Μονή. Αυτό – κάνω τη σκέψη – ότι ίσως να μπορεί να βοηθάει τους νέους κυρίως μοναχούς να εκπληρώνουν καλλίτερα την πνευματική αποστολή τους για την οποία εγκατέλειψαν την κοσμική ζωή.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ.
Εδώ προέχει η αρετή της φιλοξενίας, αλλά και η παραδοσιακές ακολουθίες του Αγίου όρους.Το φιλοκαλικό βιβλίο του μακαριστού πρώην ηγουμένου Γεωργίου Καψάνη για την κατά χάριν θέωση του ανθρώπου υπάρχει ακόμη και στην γερμανική γλώσσα στο Αρχονταρίκι και είναι προσιτό στον καθένα. Και εδώ υπήρξε συγκέντρωση των προσκυνητών της Μονής και ενημέρωση για το Άγιο Όρος.Ο ιερομόναχος ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η φιλοξενία  των προσκυνητών στο Άγιο Όρος είναι μία  Αρετή συνυφασμένη με τα πνευματικά καθήκοντα του Μοναχού και  ότι είναι ένα απαρατήρητο θαύμα, το πως τελικά φιλοξενούνται καθημερινά τόσα άτομα.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.
Και εδώ η φιλοξενία, οι ακολουθίες και η  προσκύνηση των ιερών λειψάνων συμπληρώνουν την αγιορείτικη παράδοση. Τα τίμια δώρα των τριών Μάγων και η μαυρισμένη από την φωτιά εικόνα της Παναγίας , που προσκυνούσε κατά την εικονομαχία κρυφά από τον Αυτοκράτορα Σύζυγό της Μιχαήλ η Αγία Θεοδώρα, φέρνουν χρονικά το απόμακρο βυζαντινό παρελθόν πιο κοντά στο σημερινό παρόν.
Υπήρχαν πολλοί περισσότεροι ξένοι προσκυνητές παρά Έλληνες.
——————————-
Γιάννης Κουτσούκος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20