Κυπρος: Απαγορευτηκε Το Βιβλιο Του Γ. Εφραιμ Για Τον Γ. Ιωσηφ Βατοπαιδιου


Έκπληξη προκάλεσε σε όλους μας η απαγόρευση του βιβλίου του ηγούμενου της Ι.Μ Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Βατοπαιδινού  για τον μακαριστό γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό.
Η απαγόρευση αφορά το κεντρικό βιβλιοπωλείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, όμως πληροφορίες αναφέρουν πως η απαγόρευση ίσως είναι γενική κατά το μέλλον.
Ο λόγος απαγόρευσης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες  από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου , αφ´ενός το γεγονός ότι περιέχει ανακριβή στοιχεία σχετικά με την περίοδο παραμονής του Γέροντος και της συνοδείας του στην Κύπρο, κατά την δεκαετία του 1970-1980 και αφετέρου, πολλά στοιχεία και θέσεις της διδασκαλίας του Γέροντος, όπως έχουν κυκλοφορήσει από επίσημα διαδικτυακά ιστολόγια, απάδουν της γνήσιας ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας.
Κληθείς να σχολιάσει την απαγόρευση του βιβλίου «Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός» του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ από τα βιβλιοπωλεία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και για το γεγονός ότι αυτή η απαγόρευση προκαλεί τον σκανδαλισμό των πιστών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, έκανε αποκλειστικά στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr την ακόλουθη δήλωση:
«Αν σιωπήσαμε μέχρι τώρα το κάναμε διότι είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι και δεν θέλουμε να σκανδαλίσουμε τους πιστούς μας. Αν προκληθούμε περισσότερο όμως, θα αναγκαστούμε να μιλήσουμε και δεν θα είμαστε υπόλογοι εμείς για τον σκανδαλισμό, αλλά εκείνοι που μας προκαλούν. Σιωπήσαμε για 30 ολόκληρα χρόνια. Ας μην προκαλούν».

Σημειωτέον πως το βιβλίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος, μεταξύ άλλων, στον πρόλογό του γράφει:
«Προτρεπόμεθα όθεν πατρικώς όπως άπαντες οι αναγνώσται του ανά χείρας βιβλίου,λαϊκοί,κληρικοί τε και μοναχοί, παραδειγματισθώσιν εκ του βίου και του εκκλησιαστικού ήθους του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ και εκ του υγιούς εκκλησιολογικού φρονήματος αυτού..».
Το orthodoxia.online ερχόμενο σε επικοινωνία με τον φίλο, συγγραφέα και εκδότη Δημήτρη Σωτηρόπουλο, γνωστό από την πολύχρονη ενασχόληση του με τον χώρο της εκκλησίας,  ρώτησε την άποψη του για το πρωτοφανές περιστατικό.
«Είναι ντροπή η Αρχιεπισκοπή Κύπρου να πολεμά με τέτοιο μένος έναν Αγιορείτη Γέροντα, επειδή έχει διαφορές με την Ι.Μ. Βατοπαιδίου!
Πού ακούστηκε στο 2018 να απαγορεύονται βιβλία;
Πάλι καλά που δεν τα έριξαν και στην πυρά…
Και τελικά, ποιοι είναι εκείνοι που συμπεραίνουν ότι «οι θέσεις του Γέροντος απάδουν της γνήσιας χριστιανικής διδασκαλίας»;
Ποιος τους διόρισε ιεροεξεταστές;
Έχουμε Πάπα στην Ορθοδοξία και δεν το ξέρουμε;
‘Η γνωρίζουν καλύτερα αυτοί π.χ. από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που προλογίζει το βιβλίο;
Στο κάτω – κάτω μιλάμε για Αγιορείτη μοναχό, υποτακτικό του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, όχι για κανένα…διάβολο!
Πληροφοριακά πάντως, το βιβλίο κυκλοφορεί κανονικά στην Ελλάδα και σε κάποια βιβλιοπωλεία στην Κύπρο, αν και όπως έμαθα, η Αρχιεπισκοπή Κύπρου προσπαθεί να εκδώσει γενικό απαγορευτικό.», δήλωσε ο εκδότης και συγγραφέας.
Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν εφόσον το λογικότερο είναι πως θα υπάρξει ανακοίνωση από την Ι.Μ Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για το περιστατικό.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20