ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ: : Ενας ανθρωπος εχασε τη ζωη στο Αρκαλοχωρι – Φοβος οι μετασεισμοι (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μινώα – Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι – Τεράστιες υλικές ζημιές σε κτίρια – Κατέρρευσαν ναοί –  Σε εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος” – Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός – Κλειστά αύριο και μεθαύριο τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου – Χορός μετασεισμών στην περιοχή με τους ειδικούς να συστήνουν προσοχή στους κατοίκους 

Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 στην Κρήτη. Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ένας εργάτης 62 ετών που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί, συγκεκριμένα ο γιός του, απομακρύνθηκε σώος.

Ωστόσο, αυτό το οποίο ανησυχεί έντονα κατοίκους και φορείς είναι οι μετασεισμοί. Νέος μετασεισμός, αρκετά ισχυρός, σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τα φονικά 5.8 ρίχτερ που σημειώθηκαν το πρωί και κόστισαν την ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ο μετασεισμός, ήταν 4.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, με εστιακό βάθος στα 12,6 χιλιόμετρα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ – Η μεταφορά του άτυχου άνδρα:

 

 

Ζημιές σε σπίτι στο Αρκαλοχώρι

Ζημιές σε σπίτι στο Αρκαλοχώρι

Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε

Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε

Ζημιές σε σπίτι

Ζημιές σε σπίτι

Πανικός στο Αρκαλοχώρι

Πανικός στο Αρκαλοχώρι

Σημαντικές ζημιές στο Αρκαλοχώρι

Σημαντικές ζημιές στο Αρκαλοχώρι

Δυστυχώς η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι δεν είναι καλή...

Σεισμός ταρακούνησε το Αρκαλοχώρι και άλλες περιοχές

 

Σκηνές για 2.500 ανθρώπους

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.5000 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Ολοκληρώθηκε η πρώτη επιθεώρηση σε Αρκαλοχώρι και χωριά

 

Φώτο: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Νωρίτερα, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Επικοινωνία ΠτΔ – Στυλιανίδη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και στη συνέχεια με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, οι οποίοι την ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου, από το Ναύπλιο, όπου βρίσκεται για τις τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια, εξέφρασε τη λύπη της για τον νεκρό, που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη και ευχήθηκε η κατάσταση των τραυματιών, να μην είναι επικίνδυνη για την υγεία τους. Τόνισε, επίσης, ότι η σκέψη όλων μας είναι εκεί και σημείωσε, ότι οι δυσκολίες για τον τόπο δεν τελειώνουν.

Οικονόμου: Σε εγρήγορση όλος κρατικός μηχανισμός

«Θα ξεκινήσω με την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρήτη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση.

«Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία. Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε. Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη, αν δεν βρίσκεται θα προσγειωθεί σε λίγα λεπτά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός ο κ. Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για να συντονίσουν εκεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού».

Ενέργειες που πρέπει να γίνονται μετά από σεισμό

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος ενημέρωσε άμεσα τους κατοίκους για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν μετά από σεισμό.

Όταν σταματήσει η δόνηση, κοιτάξτε γύρω σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να προχωρήσετε. Στη συνέχεια, βγείτε από το κτίριο.

Αναμείνετε μετασεισμούς. Αυτές οι δευτερεύουσες δονήσεις είναι συνήθως λιγότερο βίαιες από τον κύριο σεισμό, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ισχυρές για να κάνουν επιπλέον ζημιά.

Βοηθήστε τραυματίες ή εγκλωβισμένους. Θυμηθείτε να βοηθήσετε τους γείτονές σας που μπορεί να χρειάζονται ειδική βοήθεια, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες ανάλογα με την περίπτωση. Μην μετακινείτε σοβαρά τραυματισμένους, εκτός αν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να πάθουν περαιτέρω ζημία. Καλέστε βοήθεια. Ψάξτε και σβήστε μικρές πυρκαγιές. Η φωτιά είναι ο πιο κοινός κίνδυνος μετά από ένα σεισμό.

Ακούστε από ραδιόφωνο ή τηλεόραση μπαταριών τις τελευταίες πληροφορίες έκτακτης ανάγκης.

Προσέξτε για πιθανά τσουνάμι, αν ζείτε σε παράκτιες περιοχές. Το τσουνάμι είναι επίσης γνωστό ως θαλάσσια σεισμικά κύματα (λανθασμένα αποκαλείται «παλιρροϊκά κύματα»). Όταν οι τοπικές αρχές προειδοποιήσουν για τσουνάμι, θεωρήστε ότι μια σειρά από επικίνδυνα κύματα είναι καθοδόν. Μείνετε μακρυά από παραλίες και παράκτιες περιοχές.

Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγαίνετε σε ένα καθορισμένο δημόσιο καταφύγιο εάν το σπίτι σας είχε καταστραφεί και δεν είναι πλέον ασφαλές.

Μείνετε μακριά από κατεστραμμένες περιοχές. Μείνετε μακρυά εκτός αν η συνδρομή σας έχει ζητηθεί ειδικά από την αστυνομία, πυροσβεστική, ή ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιστρέψτε στο σπίτι σας μόνο όταν οι αρχές λένε ότι είναι ασφαλές.

Να είστε προσεκτικοί κατά την οδήγηση μετά από ένα σεισμό και αναμείνατε διακοπές φαναριών.

Αφού διαπιστωθεί ότι η είναι ασφαλής η επιστροφή σας, η πρωταρχική προτεραιότητα σας πρέπει να είναι η ασφάλειά σας καθώς ξεκινάτε τον καθαρισμό και την αποκατάσταση.

Στο Βενιζέλειο έχουν μεταφερθεί οκτώ τραυματίες από τον σεισμό

Οκτώ τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο μετά τον σεισμό στον νομό Ηρακλείου σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. Από τους οκτώ, ένας είναι πολυτραυματίας, δύο με κατάγματα και οι υπόλοιποι με εκδορές.

Μεγάλες οι καταστροφές στο Αρκαλοχώρι από τον σεισμό

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας.

Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι.Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία.

Κλιμάκιο 20 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην περιοχή του σεισμού στην Κρήτη

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών, που «χτύπησε» την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού , αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές, για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον δήμο Μίνωα – Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Με απόφαση αντιπεριφερειάρχη κλειστά όλα τα σχολεία της ΠΕ Ηρακλείου, αύριο και μεθαύριο

Κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Έφη Κουτεντάκη..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατέρρευσε ναός από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης – Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Αρκαλοχώρι- Ακολούθησαν μετασεισμοί

Συγκλονιστικές εικόνες από την ώρα του σεισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20