ΣΦΟΔΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ:ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ-ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ.

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν τις 6 το πρωί της Δευτέρας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας στην Κύπρο.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 12 νεκροί, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου. Στους 62 ανέρχονται οι τραυματίες.

Όλοι οι νεκροί ήταν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και μέλη της Πυροσβεστικής, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των κληρωτών είναι σχετικά μικρός, καθώς οι περισσότεροι απουσιάζαν σε άσκηση.

Το έργο της καταγραφής των νεκρών δυσχεραίνει το γεγονός ότι πολλές από τις σορούς είναι διαμελισμένες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας για τα αίτια της φονικής έκρηξης, ο κ. Συλικιώτης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά λέγοντας ότι ερευνώνται τα πάντα.


Σημειώνεται ότι δίπλα στη βάση της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΛΔΥΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στις 04:27 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά στη ναυτική βάση από άγνωστη αιτία. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, χωρίς να καταφέρουν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε δύο κοντέινερ με πυρομαχικά.

Ακολούθησε η έκρηξη μεγάλης ισχύος, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Φωτιά ξέσπασε και στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο πριν επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ, που τροφοδοτούν το σταθμό.

Η μονάδα, η μεγαλύτερη της Κύπρου, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ακόμα και στη Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» υπάρχουν αναφορές για έναν αγνοούμενο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρισμού ΑΗΚ ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της Μεγαλονήσου και ανέφερε ότι αναμένονται διακοπές ρεύματος. Οι άλλες δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής -στη Δεκέλεια και τη Μονή- επαρκούν να καλύψουν μόνο τη μισή ζήτηση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου Αλίκη Στυλιανού επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά.

Στο σημείο της τραγωδίας έχουν σπεύσει διασώστες από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και ασθενοφόρα ακόμη και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Το κέντρο αιμοδοσίας απευθύνει έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων. Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα και γυαλιά. Με θραύσματα έχει γεμίσει μέχρι και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 5 χλμ. Στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη η μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι χαμηλή.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι άκουσαν εκκωφαντικό θόρυβο από εκρήξεις και είδαν στον ουρανό ένα μεγάλο μανιτάρι καπνού.


HELLAS-ORTHODOXY:Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων κι ελπίζουμε στην γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.Προς το παρόν δεν θα προχωρήσουμε σε υποθέσεις,αν και είναι εμφανές πως κάτι..βρωμάει στο όλο θέμα.Η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων εκρηκτικών δίπλα σε ηλεκτρολογικές/στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι κάτι εγκληματικό,που ούτε ερασιτέχνες δεν θα τολμούσαν να επιτρέψουν.Και ο νοών νοείτω...

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20