Αφαιρουν «εθνικη» και «θρησκευτικη» συνειδηση – Οι αποφασεις του ΣτΕ και του ΕΔΑΔ και οι «διευκρινισεις» της Εκκλησιας


Στο στόχαστρο παραμένουν η Ορθοδοξία και η Πατρίδα με διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις που στόχο έχουν να σβήσουν τις έννοιες «εθνική» και «θρησκευτική» συνείδηση.
Έτσι, λίγο μετά την ψήφιση του νόμου για μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας από το απολυτήριο και πριν καλά –καλά κοπάσουν οι αντιδράσεις από την απόφαση να μην συμπεριληφθεί ο Σταυρός στο επίσημο σήμα που θα συνοδεύει τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και κρίνει συνταγματική την αφαίρεση «της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης» από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας. Με λίγα λόγια ο νομοθέτης κρίνει ότι αποστολή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της λατρείας, και όχι η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το ΠΔ 18/2018 για τον οργανισμό του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κρίνοντας ότι είναι συνταγματική η αφαίρεση από τον εν λόγω οργανισμό, της «ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης», δηλαδή της θρησκευτικής αγωγής των νέων.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει με το ίδιο αίτημα, εκτός της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, η «Πανελλήνια ‘Ενωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο δημοτικό σχολείο και στο λύκειο και εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
«Δεν αφαιρείται η θρησκευτική αγωγή»
Σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρει ότι η απόφαση του ΣτΕ, δεν αφαιρεί επί τη ουσίας της θρησκευτική αγωγή από τους σκοπούς του Υπουργείου Παιδείας, αναφέροντας ότι  «το ΣτΕ έκρινε ότι η παράλειψη αναφοράς του σκοπού αυτού στο Διάταγμα δεν αποτελούσε παράβαση του Συντάγματος, όχι επειδή επιτρέπεται η αφαίρεση της θρησκευτικής αγωγής από την εκπαίδευση, αλλά επειδή αρκεί ότι η θρησκευτική αγωγή ήδη προβλέπεται στο Σύνταγμα (16 παρ. 2) και στον νόμο 1566/1985, ώστε δεν απαιτείτο η επανάληψή της στο διάταγμα οργάνωσης των υπηρεσιών του ΥΠΕΘ».
«Συνεπώς αντίθετα με όσα διαδόθηκαν χωρίς κατανόηση του σκεπτικού της, η απόφαση 210/2020 του ΣτΕ δεν έκρινε ότι παύει να εντάσσεται στους σκοπούς της δημοκρατικής παιδείας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης, για το περιεχόμενο της οποίας σε ό,τι αφορά τα τέκνα ορθοδόξων χριστιανικών οικογενειών, έχει εκδώσει κατά τα τελευταία έτη αποφάσεις η Ολομέλεια του ΣτΕ (660/2018, 926/2018, 1749/2019 και 1750/2019)» καταλήγει η Εκκλησία της Ελλάδος.
Εκτός και η εθνική συνείδηση
Ανακίνηση εκ μέρους της αρμόδιας επιτρόπου, του θέματος της καλλιέργειας εθνικής συνείδησης, προκάλεσε προ ημερών ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.
Ο κ. Κούλογλου στην συγκεκριμένη ερώτηση κατήγγειλε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για δηλώσεις της, ότι «η εκμάθηση της Ιστορίας δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει εθνική συνείδηση».
Η Επίτροπος για τα θέματα της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, απάντησε εξ ονόματος της Επιτροπής λέγοντας ότι τον Μάιο του 2018 το Συμβούλιο εξέδωσε συστάσεις για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας, καθώς και για τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης. «Τα κράτη μέλη παροτρύνθηκαν να εφαρμόζουν προοδευτικό κλίμα στην τάξη, προάγοντας ανεκτικές στάσεις, και να ενθαρρύνουν την κριτική κατανόηση των κυριότερων εξελίξεων στην ιστορία. Τα κράτη μέλη ανέλαβαν επίσης τη δέσμευση να προωθήσουν τη γνώση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» δήλωσε.
Η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε μάλιστα και στην αφαίρεση της ιθαγενείας και του θρησκεύματος από το εθνικό απολυτήριο.
Καταπέλτης είναι και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα. Η απόφαση είναι αμετάκλητη και συνιστά πλέον καταδίκη για την Ελλάδα για την υπό όρους απαλλαγή από τα Θρησκευτικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μας καταδικάζει για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης και της θρησκείας, αλλά η χώρα δεν έχει κάνει ακόμα τίποτα για να συμμορφωθεί, υποστηρίζει ο δικηγόρος κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε όσους προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συνέχισε:
«Με επιστολή της 4.2.2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε αίτηση για επανεξέταση της απόφασης Παπαγεωργίου κ.α., η οποία εκδόθηκε από το Πρώτο Τμήμα του.
Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση κατέστη αμετάκλητη την 31.1.2020 τα μεσάνυχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης).
Η απόφαση καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης και της θρησκείας, λόγω του ότι η Ελλάδα επέβαλε σε γονείς να γνωστοποιήσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χ.Ο. ως προϋπόθεση για να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20