ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2021: Απο την Τουρκια του Ερντογαν μεχρι την Κολομβια οι Ορθοδοξοι τιμησαν τη μεγαλη εορτη (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)


Όταν στην Ελλάδα μοιράζονται πρόστιμα σε Ιεράρχες επειδή αγίασαν τα ύδατα του τόπου μας, στην Τουρκία του Ερντογάν ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο κόλπο.

Παράλληλα, την ώρα που στη χώρα μας ξέσπασε μεγάλη συζήτηση αν θα πρέπει να τελεστούν οι ιερές ακολουθίες με την παρουσία πιστών ή όχι, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Νοτίου Αμερικής, οι πιστοί μπόρεσαν να μετέχουν σε αυτές, τηρουμένων πάντοτε όλων των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας σε αυτές τις χώρες.

Συγκινητικές στιγμές στις αλύτρωτες πατρίδες

Συγκινητικές στιγμές έζησαν οι Ρωμηοί στην Τουρκία κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου να τελούν τον Καθαγιασμό των Υδάτων και τους πιστούς να μην διστάζουν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναρίου όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

 

 

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κουσκουντζουκίου της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δαφνουσίας κ. Σμαράγδου, βοηθού του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου.

Ακολούθησε η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Βοσπόρου υπό του Επισκόπου Δαφνουσίας, συμπαραστατουμένου υπό του προϊσταμένου της Κοινότητας π. Κωνσταντίνου και με την παρουσία των εκπροσώπων της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος, τον πρόεδρο κ. Σάββα Κοτάμ και τον ταμία κ. Παύλο Παντελάρα.

Εν μέσω πλήθους πιστών εορτάσθη στην Πρίγκηπο η Μεγάλη εορτή των Θεοφανείων. Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, μετά την Θεία Λειτουργία, μετέβη εν πομπή μετά του Ιερατείου και των πιστών στην προβλήτα του Δημαρχείου της νήσου και αγίασε τα ύδατα της ιστορικής Προποντίδος δια της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Παρών ήταν ο Δήμαρχος των νήσων κ.Erdem Gül.

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινουπόλεως (Γεσήλκιοι).

Τον Όρθρον, την Θείαν Λειτουργίαν, τον Μεγάλον Αγιασμόν, τον Αγιασμό των υδάτων και την κατάδυσιν του Τιμίου Σταυρού ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος.

Εκκλησιάστηκαν ο εκπρόσωπος του Γενικού προξενείου της Κωνσταντινουπόλεως εντιμ. κ. Νικόλαος Εμιρζάς, εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδος εν Κωνσταντινουπόλει, εκπροσωπών την γενικήν πρόξενον της Ελλάδος ενταύθα κ. Γεωργίαν Σουλτανοπούλου, ο εξοχώτατος εν ιατροίς εντιμ. κ. Βασίλειος Καραμπελιάς μετά της συζύγου και των τέκνων αυτών εκ Πατρών, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης μετά των μελών της επιτροπής και πλήθος κόσμου.

Στα κρύα νερά της Θαλάσσης του Μαρμαρά, βούτηξαν τέσσερις νέοι εκ της κοινότητος, και τον Τίμιον Σταυρόν ανέσυρε ο νεαρός κ. Νικόλαος Ερασλάν, στον οποίον ο Σεπτός Ποιμενάρχης προσέφερε ως ευλογίαν σεβαστόν χρηματικόν ποσόν, ενώ ηυλόγησε και τους άλλους κολυμβητάς.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στη νήσο Ίμβρο, με τη συμμετοχή πολλών πιστών και μέσα σε εορταστικό κλίμα.
Σε πανηγυρικό τόνο τελέσθηκε η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων και στην Περιφέρεια Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου.

Και στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τελέστηκε ο Όρθρος, ο Μέγας Αγιασμός και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Μετά το πέρας των ακολουθιών η αδελφότητα της Σχολής, προεστώτος του Καθηγουμένου, μετέβη στον Μητροπολίτικο Ναό της Πριγκήπου για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα της νήσου, υπό του Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου.

ΚΥΠΡΟΣ: Με το βλέμμα στραμμένο στην Αμμόχωστο

Με την πρέπουσα τιμή, υπό τους περιορισμούς μεν, εόρτασε η Κύπρος τα Άγια Θεοφάνεια, ολοκληρώνοντας τον εορτολογικό κύκλο του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Επίκεντρο των φετινών εορτασμών ήταν η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπου της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας, προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, εκπροσωπών ταυτόχρονα και τον Προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο ποιμενάρχης της κατεχόμενης επί 46 και πλέον έτη βασιλεύουσας πόλης της Αμμοχώστου, δεν μπόρεσε να κρύψει την απαρέσκειά και θλίψη του και για «όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα με την αναιδή συμπεριφορά ορισμένων που διοργανώνουν picnic στη γη των πατέρων μας και δεν μπορούμε εμείς να πάμε και να τελέσουμε τον Αγιασμό των Υδάτων στην πρωτεύουσα της επαρχίας μας, που είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή μας».

Ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε απέναντι σε όσους κατευθύνουν τα πράγματα του κόσμου, καλώντας τους να μην καθοδηγούνται από αλλότρια συμφέροντα, αλλά να ενσκήψουν στον πόνο και στη θλίψη ενός λαού που εδώ και τέσσερις δεκαετίες υφίσταται αυτή τη σκληρή δοκιμασία, ούτως ώστε με τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να τελέσουμε όχι μόνο τη σημερινή ακολουθία αλλά να λειτουργήσουμε όλες τις εκκλησίες μας ολόκληρης της κατεχόμενης Κύπρου, για να λαμπρύνεται και εκεί το όνομα του Τριαδικού Θεού».

Μάλτα

Φέτος ήταν μια Ιστορική ημέρα, πρωτίστως για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την Ορθοδοξία αλλά και για Ελληνισμό της Μάλτας.

Φέτος τα Θεοφάνεια τελέστηκε για πρώτη φορά, 381 χρόνια μετά, η πρώτη Θεία Λειτουργία των Ελλήνων Ορθοδόξων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Βαλέτα. Ο Ιερός Ναός αυτός οικοδομήθηκε το 1569 από τους Έλληνες Ρόδιους που έφτασαν με το τάγμα των Ιπποτών στη Μάλτα. Με απόφαση του Αρχιεπισκόπου της Μάλτας mons. Charles Scicluna παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελληνορθόδοξο Ενορία της Μάλτας.

Ελβετία

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου, εορτάσθηκε στον Σταυροπηγιακό Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στο Σαμπεζύ Γενεύης η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανίων, παρουσία ικανού αριθμού πιστών και σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές του Καντονίου της Γενεύης για την καταπολέμηση της μάστιγας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την λειτουργική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την σχετική Τυπική διάταξη, ο Μέγας Αγιασμός ετελέσθη στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας του Όρθρου, ευθύς μετά την Δοξολογία.

Γαλλία

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων. Προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος συμπαραστατούμενος υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παναγιώτη Ξενιτέλη. Παρέστησαν οι Διπλωματικές Αρχές της Κύπρου και της Ελλάδος, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και περιορισμένος αριθμός πιστών, συμφώνως προς τους κανονισμούς της πολιτείας για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Βουλγαρία

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων και στη Βουλγαρία. Στη Σόφια ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε στη λίμνη της περιοχής Druzhba από τον Θεοφιλ Επίσκοπο Μπελονγκραντίκ κ. Πολύκαρπο.

Στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος ευλόγησε τα ύδατα στον ποταμό Μαρίτσα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αψήφησαν τα παγωμένα νερά και έπεσαν στον ποταμό για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Αλβανία

Σε πανηγυρικό κλίμα και τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Αλβανία την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως Τιράνων, των ιερών ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και του Θεοφ. Επισκόπου Βύλιδος κ. Άστιου, παρουσία πιστών και τηρουμένων των μέτρων της φυσικής απόστασης και χρήσης μάσκας. Η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέστηκε εντός του ναού.

Στον εορτασμό των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Βεράτι, συμμετείχε χθες ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος παρέστη στην Θεία Λειτουργία, στη λιτάνευση της εικόνας και στον καθαγιασμό των υδάτων στον ποταμό Άψο (Οσούμ στα αλβανικά), ενώ δεν παρέλειψε να ανάψει κι ένα κερί.

«Βρέθηκα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα για να εορτάσω μαζί με τους αλβανούς ορθόδοξους πιστούς τα Θεοφάνεια» γράφει ο Αλβανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  δημοσιεύοντας παράλληλα πολλές φωτογραφίες.

Κολομβία

Παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες ο αγιασμός των Υδάτων τελέστηκε κανονικά στην Κολομβία. Ο τιτουλάριος Επίσκοπος Άσσου, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Μεξικού, κύριος Τιμόθεος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφει τις μοναδικές στιγμές που ζουν οι λιγοστοί πιστοί δοξάζοντας «τον Θεό και την Ελλάδα που μας έδωσε αυτή την μεγάλη και ιδιαίτερη κληρονομιά».

 

https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/theofaneia-2021-apo-tin-tourkia-tou-erntogan-mexri-tin-kolomvia-oi-orthodoksoi-timisan-ti-megali-eorti-vinteo-foto/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20