Επιστροφη στην Ιερα Μονη με βουρκωμενα ματια: «Ειναι ζωντανος Αγιος, παιδια μου, ο Γεροντας Δαυιδ» (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)


Επέστρεψε η αδελφότητα και ο Γέροντας Γαβριήλ στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ μετά την αναγκαστική εκκένωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη λόγω της πυρκαγιάς που έπληξε στην Βόρεια Εύβοια. Ο Γέροντας με την αδελφότητα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μοναστήρι όμως είναι καλά στην υγεία τους και πλέον επέστρεψαν, τελώντας μάλιστα τη Θεία Λειτουργία για τα Προεόρτια της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

«Ευχαριστούμε τον Θεό που μας αξίωσε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία και σήμερα. Την ξεκινήσαμε κάπως αργά λόγω των συνθηκών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε με όλη μας την καρδιά τους τον Κύριο της Δόξης, τον Θεό μας την Παναγία μας τους Αγίους μας Δαυίδ και Ιάκωβο και τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο και όλους τους Αγίους» ανέφερε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ.

Ο Γέροντας κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν έγιναν σωστά κάποια πράγματα στις προσπάθειες πυρόσβεσης, ενώ ευχαρίστησε τους εθελοντές που βρέθηκαν εκεί και συμπαραστάθηκαν με όλες τις δυνάμεις τους.

Παρακολουθήστε:

 

 

O Γέροντας είπε συγκινημένος: «Είναι ζωντανός άγιος παιδιά μου ο Γέροντας Δαυίδ, ανέφερε ο ο Άγιος Ιάκωβος» και σημείωσε ότι «η των πραγμάτων αλήθεια το αποδεικνύει αυτό για όλους τους Αγίους μας».

Έπειτα ανέφερε  ότι «Θέλησε ο Έξω από εδώ να κάψει και αυτό το μοναστήρι όμως η ζωντανή Χάρις των αγίων δεν τον άφησε. Τους ευχαριστούμε τους Αγίους και ευχαριστούμε και τους εθελοντάς που ήρθαν και βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν με όσες δυνάμεις είχαν. Άλλα ευχαριστώ δεν ξέρω αν πρέπει να πούμε διότι υποχρεωμένοι ήταν να κάνουν κάποια πράγματα και σε κάποιο μέτρο δεν υπήρχαν» ενώ τόνισε ότι «Θα έρθει η ώρα».  

Τέλος είπε ότι: «Παρακαλάμε τον Θεό να συγχωρέσει τα λάθη και να μας βοηθήσει να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε από την αρχή και ξανά από την αρχή όπως και στην πνευματική ζωή να μην το βάζουμε κάτω».

 

Δείτε φωτογραφίες από την επιστροφή των Μοναχών:

 

Πηγή φωτογραφιών: Sofia Kalogirou

Αποκλειστικές πληροφορίες δημοσίευσε χθες Τετάρτη το Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», ότι η φωτιά «έγλειψε» το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ Ευβοίας. Οι μοναχοί, σε επικοινωνία που είχε το Πρακτορείο μας μαζί τους κατά τις κρίσιμες ώρες του απογεύματος της Τετάρτης, έδωσαν μαζί με τον Γέροντα Γαβριήλ το μήνυμα ότι «είμαστε καλά».

Πρόσθετες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εναπομείναντες μοναχοί στην Ιερά Μονή μάζεψαν τα ιερά λείψανα και σεβάσματα του ιερού χώρου για ευνόητους λόγους, αλλά τελικώς οι ζημιές είναι ελάχιστες. Λόγος γίνεται ότι ο Θεός βοήθησε και ότι η φωτιά εστράφη προς άλλη κατεύθυνση κατά τις κρίσιμες στιγμές. Εξάλλου, πολλά δένδρα κόπηκαν περιμετρικά και έτσι υποβοηθήθηκε η ανάσχεση της επιθετικής πυρκαγιάς.

Την εκκένωση του μοναστηριού του Οσίου Δαβίδ στο Δήμο Μαντουδίου της Βορείου Ευβοίας αποφάσισε το πρωί της Τετάρτης το κέντρο επιχειρήσεων για την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από το Κτίριο «Φάρος».

Οι Προσκυνητές που ήταν στην Μονή απομακρύνθηκαν σε ασφαλές έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, δύο Πατέρες μαζί με άνδρες της Πυροσβεστικής παρέμειναν στο Μοναστήρι, ενώ ο Γέροντας με τους υπόλοιπους, εντολή του Μητροπολίτου, μετέβησαν σε ασφαλή χώρο, απ’ όπου παρακολούθησαν την εξέλιξη της κατάστασης.

«Ό,τι θέλει ο Θεός», είπε ο Γέροντας Γαβριήλ.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

«Τη γλίτωσε το μοναστήρι μας. Δόξα τω Θεώ!» – ΔΕΙΤΕ:

 

 

Στις φωτογραφίες, η φωτιά έξω απο την Ιερά Μονή:

 

 

Photo: Μαντούδι Εύβοιας (κοινωνικά δίκτυα) – Σοφία Καλογήρου

 

 

 

 

Το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς ήταν από τα πλέον επικίνδυνα καθώς κινούνταν απειλητικά προς το μοναστήρι. Οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα είχαν στήσει μία ζώνη άμυνας γύρω από την Ιερά Μονή και προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Τετάρτης όπου δήλωσε ότι: «Μας έχουν πνίξει οι καπνοί».

«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαβίδ στον Δρυμώνα της Εύβοιας, γέροντα Γαβριήλ, καθώς έβλεπε τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς. Όπως ο ίδιος περιέγραψε, το μέτωπο της φωτιάς που ήταν περισσότερο απειλητικό κινούνταν από τους Κουρκουλούς προς το μοναστήρι και τον Δρυμώνα αλλά, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή».

 

 

Ο Ηγούμενος έκανε έκκληση για προσευχή σε όλο τον κόσμο!

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά είχαν καταρρεύσει καθώς είχαν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επέτρεπαν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς έπρεπε να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα, ενώ παράλληλα είχε δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Στο μεταξύ, είχαν ξεκινήσει οι ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούσαν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή. Τη μάχη με τις φλόγες έδωσε επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού στις 6.30 το πρωί της Τετάρτης αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

 

 

https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/epistrofi-me-vourkomena-matia-einai-zontanos-agios-paidia-mou-o-gerontas-dayid-reportaz/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος8/8/21, 12:29 μ.μ.

    Και ο όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία είναι ζωντανός και όλοι οι άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι ζωντανοί!

    Αλέξιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20