Η Διαφορα Του Εγωιστη Απο Τον Αξιοπρεπη Ανθρωπο




-Γέροντα, ακούμε την φράση «είσαι πολύ εγωιστής» όταν βλέπουμε τον άλλο να μην λυγίζει σε κάποιες σκέψεις, στάσεις ζωής, αντιλήψεις, «θέλω» κλπ. Άλλοι λένε πως είναι θέμα αξιοπρέπειας και όχι εγωισμού. 

Πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει αυτές τις δύο έννοιες; Ποια είναι αυτή η «λεπτή γραμμή», που σε κάνει να ξεφύγεις από την αξιοπρέπεια και να πέσεις στον εγωισμό, στον ατομισμό;
-Ο αξιοπρεπής είναι αυτός που προσπαθεί να στηρίζει την ζωή του στις αξίες της ζωής, που είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους. Στην αγάπη, τον σεβασμό, την διάκριση, την υπομονή και τόσες άλλες. Αυτές οι αξίες τον βοηθούν και του δείχνουν πώς να ζει αρμονικά με τον εαυτό του και με το κοινωνικό σύνολο.


Αυτές τις αξίες δεν τις δέχονται όλοι, κάποιοι τις πολεμούν. Αυτοί διέπονται από τον εγωισμό, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στην ζωή τους και έχει γίνει τρόπος ζωής.
Η διαφορά με τον αξιοπρεπή άνθρωπο είναι ότι ο εγωιστής δεν ενδιαφέρεται να ζει αρμονικά με το κοινωνικό σύνολο, παρά μόνο με τον εαυτό του. Αυτή, όμως, η αντιμετώπιση τού δημιουργεί εσωτερική ταραχή, με συνέπεια να μην μπορεί να ζει αρμονικά, ούτε καν με τον εαυτό του!
Τόσο η αξιοπρέπεια, όσο και ο εγωισμός είναι τρόποι ζωής, αλλά και επιλογή. Όμως, αντίστοιχα, άλλος ζει ζει αρμονικά, άλλος ταραγμένα.
Είναι τόσο ξεκάθαρη η «λεπτή γραμμή», που χωρίζει τις έννοιες αυτές, που δεν χωρά αμφισβήτηση. Ο αξιοπρεπής, στηριζόμενος στις αξίες της ζωής, μέσα από την ανθρώπινη αδυναμία, προσπαθεί να συμβιώσει μέσα στο κοινωνικό σύνολο και, με το παράδειγμά του, να πείσει και άλλους να τον ακολουθήσουν.
Ο εγωιστής, άνθρωπος χωρίς αληθινές αξίες, δεν έχει χώρο στην ζωή του για κανέναν άλλον. Αποξενώνεται από το κοινωνικό σύνολο και τον κυριεύει η μοναξιά. Δεν συγχωρεί, ούτε ζητά συγγνώμη. Αυτοκαταστρέφεται.
Ο εγωισμός μάς στέρησε τον παράδεισο για ένα «συγγνώμη», μας αποξένωσε από τον Θεό και μας βάζει εμπόδια σε κάθε προσπάθεια να ενωθούμε μαζί Του!
Η «συγγνώμη» δεν είναι μια απλή λέξη, είναι αξία που λείπει από την ζωή μας εξαιτίας του εγωισμού μας, είναι η λέξη-κλειδί που ξεκλειδώνει τον παράδεισο!
†Αρχ. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20