Κάθε βόλτα στα στενά δρομάκια της μικρής «νησιωτικής» πόλης της Ηπείρου, της Πρέβεζας, δίνει όμορφες ανόθευτες από το χρόνο εικόνες, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Αυτές τις μέρες όμως, η κάθε βόλτα στην καρδιά της πόλης, στην αγορά, ειδικά για τους επισκέπτες, κρύβει εκπλήξεις. Ο λόγος είναι πως «οι φορεσιές του χθες, κοσμούν τις βιτρίνες του σήμερα».
Πλάι στα μοντέρνα ρούχα, βρήκαν τη θέση τους πανέμορφες φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως το Σούλι, τη Λευκάδα, το Συρράκο, τον Πόντο, την Θράκη, τα Δωδεκάνησα και άλλα μέρη.
Είναι η ευρηματική ιδέα της Επιτροπής Πρέβεζα 1821-2021, «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», η οποία πιστή στην αρχή της, πως οι εκδηλώσεις για την επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, «πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτές στο ευρύ κοινό, αλλά και πως σε αυτές, πρέπει να εμπλέκονται, όσοι περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την δράση».
Η πόλη της Πρέβεζας είναι ένας όμορφος προορισμός. Στο λιμάνι και την μαρίνα της αγκυροβολούν σκάφη αναψυχής, ενώ το κοντινό αεροδρόμιο του Ακτίου, την συνδέει με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η Επιτροπή σκέφτηκε να εκθέσει παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδας, όχι σε κάποιον κλειστό χώρο, αλλά σε βιτρίνες καταστημάτων της πόλης, έτσι ώστε, όλοι να μπορούν να τις γνωρίσουν και να τις θαυμάσουν. Είναι ένα ερέθισμα για τον κάθε επισκέπτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την ιστορία της χώρας μας.
Το μέλος της Επιτροπής Τάσα Κόρρου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η κεντρική ιδέα «ήταν ότι η Παράδοση σε μεγάλο βαθμό αφορά και τον Πολιτισμό της καθημερινότητας μας» και πρόσθεσε: «Εκθέτοντας πλάι στα ρούχα του σήμερα, τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας, προσπαθούμε να θυμίσουμε, πως η Παράδοση κληρονομείται από τις παλαιότερες γενιές σε μας και πως εμείς, με την σειρά μας οφείλουμε να τον μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Η παράδοση, που δεν αφορά μόνο τις φορεσιές, αλλά και τις Αρχές και τις Αξίες του παρελθόντος μας».
Η δράση αυτή, είναι συλλογική. Καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου διέθεσαν χώρο στις βιτρίνες τους, πολίτες, αλλά και σύλλογοι, παραχώρησαν τις παραδοσιακές φορεσιές και μαζί με τα μέλη της Επιτροπής, όλοι μαζί, κατάφεραν να γίνει πράξη, να υλοποιηθεί η ιδέα.
Οι πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές, θα κοσμούν για μια εβδομάδα τις βιτρίνες των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.
Η ανταπόκριση του κόσμου, είναι πολύ θετική. Μέσα στο γιορτινό κλίμα, που δημιουργήθηκε στην αγορά, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες για τις φορεσιές, αλλά και για το ευρύτερο εορταστικό πλαίσιο των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Τζώρα
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε προς χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτογράφος Ανδριάνα Σολδάτου
Δημοσίευση σχολίου